Tomas Roggeman

Dendermonde probeert schildpadden te vangen, inwoner laat ze telkens weer vrij: "Gevaarlijk voor de dieren"

In een maand tijd heeft het stadsbestuur van Dendermonde nog maar 2 schildpadden kunnen vangen uit de Brusselse Forten. Een buurtbewoner laat de dieren telkens opnieuw vrij uit de kooien. "Het is waarschijnlijk een dierenvriend die denkt de dieren te redden, maar wij willen ze net naar een beter onderkomen brengen", zegt schepen Tomas Roggeman (N-VA-. 

Een maand geleden heeft het stadsbestuur van Dendermonde kooien geïnstalleerd in de Brusselse Forten, om geelbuikschildpadden te vangen. Dat is nodig, want de schildpadden zijn exoten en kunnen de inheemse natuur bedreigen. In een dierenopvangcentrum in Beveren wacht een nieuwe thuis hen op. "Maar we hebben vastgesteld dat iemand de dieren altijd weer vrijlaat uit de kooien", zegt schepen Tomas Roggeman (N-VA). "We hebben daardoor nog maar twee dieren kunnen overplaatsen."

"Saboteur bedoelt het goed"

Geelbuikschildpadden waren vroeger heel makkelijk te verkrijgen. "Je kon ze gewoon in een tuincentrum kopen, of je kon ze zelfs winnen op de kermis", vertelt Roggeman. "Maar die dieren worden heel oud en heel groot. En mensen laten ze dan los in de vrije natuur. Ondertussen zitten er een veertigtal schildpadden in de Brusselse Forten." Omdat ze daar andere dieren in gevaar brengen, wilde de stad de dieren vangen en overplaatsen. Maar dat plan valt nu dus in het water door een saboteur.

"We weten niet wie de dieren vrijlaat uit de kooien. Maar ik ga ervan uit dat die persoon het goed bedoelt. Het is waarschijnlijk een dierenvriend die denkt te handelen in het belang van het dier. Maar ironisch genoeg brengt hij de schildpadden net in gevaar." Geelbuikschildpadden komen uit tropische gebieden, daarom worden ze in aquaria vaak verwarmd door een lamp. "Die dieren zijn ons klimaat niet gewend. Elke winter dreigen ze te sterven door de vrieskou", zucht de schepen.

Oproep

De stad zal de kooien op een minder toegankelijke plaats zetten en doet tegelijk een oproep. Schepen Roggeman: "Blijf alsjeblieft van die kooien. Wij bedoelen het goed met de schildpadden. Ten eerste zijn die kooien zeer diervriendelijk, de dieren hebben absoluut geen pijn. En bovendien is het voor iedereen beter als de schildpadden naar een andere plek worden gebracht: voor henzelf én voor al het andere leven in de vijver."

Meest gelezen