BELGA/DESPLENTER

Geen garnaalkroketten deze zomer? Eekloos krokettenbedrijf vindt geen garnalen door coronacrisis 

Krokettenmaakster Daphne Aers uit Eeklo kan op dit moment niet zoveel garnaalkroketten meer produceren. Door strenge coronamaatregelen in het buitenland kunnen garnaalpellers daar niet aan het werk gezet worden. De garnalen geraken dus niet gepeld. "Wij hopen iedere dag op goed nieuws van onze leverancier", zegt Daphne Aers van krokettenbedrijf TNS.

Onze noordzeegarnalen worden vaak gepeld in Marokko. Maar door de strenge maatregelen rond het coronavirus kunnen de garnaalpellers niet altijd aan het werk gezet worden. Geen garnaalpellers betekent dus ook geen of weinig gepelde garnalen. Daphne Aers uit Eeklo heeft een krokettenbedrijf en heeft nu dus ook weinig garnaalkroketten aan te bieden aan haar klanten. "Op dit moment hebben wij ongeveer 20% van de garnalen die we normaal gezien hebben per week. Iedere dag opnieuw hopen we goed nieuws te krijgen van onze leverancier."

Per week verbruiken wij, in normale tijden, 2.000 à 2.500 kilogram garnalen. Die kunnen wij onmogelijk zelf pellen

Krokettenmaakster Daphne Aers

Veel minder garnaalkroketten

Daphne kan dus niet zoveel garnaalkroketten verkopen als in normale tijden. "Van alle soorten kroketten die we aanbieden, zijn de helft garnaalkroketten. Vooral in de zomermaanden zijn die heel erg populair. We hebben al een paar slapeloze nachtjes gehad", zegt Aers. Zelf garnalen pellen lijkt eenvoudig, maar dat is het niet: "Je moet weten dat voor 1 kilogram gepelde garnalen je er 3 kilogram moet pellen. Je doet er ongeveer een uur over om dat gedaan te krijgen."

De prijs van garnalen op de markt is verdrievoudigd
Krokettenmaakster Daphne Aers

Zijn er binnenkort dan helemaal geen garnaalkroketten meer? "We kregen onlangs nieuws van de leverancier waardoor we een paar ton hebben kunnen inkopen.  Links en rechts proberen we dan ook nog via markten garnalen bij te kopen. Maar de prijzen zijn door de schaarste echt door het dak aan het gaan, die zijn wel verdrievoudigd."

Annulaties

Maar het is niet allemaal kommer en kwel geweest. "Wij hebben ook diepvriesproducten. In het begin van de coronacrisis hadden we zelfs even een omzetgroei door de verkoop van die diepvriesproducten. Mensen zijn die massaal beginnen kopen. Nadien is dat wel stilgevallen", legt Aers uit. "Het grote probleem is de export waar wij al een paar jaar op inzetten. Dat is volledig weggevallen. Alles voor eindejaar is geannuleerd."

Ik ben bang nu. Al 2 keer op een paar maanden tijd is mijn omzet naar beneden gegaan
Krokettenmaakster Daphne Aers

Buitenland

"Wij hebben buitenlandse aankopers, maar door de coronacrisis zoeken zij meer en meer lokaal, in eigen land. Daar moeten wij terug proberen tussenkomen. Daar hou ik een beetje mijn hart voor vast." Onzekere tijden voor het krokettenbedrijf dus: "Het is nog een vraagteken wanneer alles terug kan opgestart worden. En we kunnen ook nog niet zelf overal naartoe rijden, het is niet verstandig in deze tijden om de mensen te laten reizen."

Bouw nieuwe fabriek stilgelegd

Aers had het plan opgevat om een nieuwe krokettenfabriek te bouwen. Maar dat plan is tijdelijk opzij geschoven. "Normaal gezien ging ik nu de eerste stenen aan het leggen zijn. Het was een zeer ambitieus plan. Ik ben niet snel bang, maar wel altijd heel voorzichtig. Nu ben ik wel bang. In mijn volledige carrière heb ik het nog nooit meegemaakt dat er dag op dag gezegd wordt dat mijn omzet gaat verminderen. En dat zelfs 2 keer op een paar maanden tijd. Je staat machteloos. Je hebt het niet in de hand."

Dus de komende maanden blijft het nog even zoeken naar garnalen, én naar garnaalkroketten. Als we vragen wat de meest populaire kroket is tijdens de zomer: "Altijd de garnaalkroketten", zegt Daphne nog.

Meest gelezen