Bellewaerde

Geen olifanten meer in Bellewaerde: "We focussen ons nu op de ernstig bedreigde giraffen" 

Het pretpark Bellewaerde in Ieper heeft afscheid genomen van de allerlaatste olifant. Het park stopt met het opkweken van jonge olifanten. 

Woensdagnacht is de allerlaatste olifant vertrokken uit het pretpark Bellewaerde in Ieper. De Aziatische olifant Fahim verhuist naar dierentuin Blijdorp in Rotterdam. De olifant wordt in juli 15 jaar oud en verbleef sinds november 2009 in Bellewaerde. Het vertrek van Fahim luidt meteen een nieuw tijdperk in, want het park stopt met het houden van olifanten.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Kweekprogramma

Bellewaerde heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het Europees kweekprogramma van de Aziatische olifanten. Het park heeft telkens jonge “bullen” of mannelijke olifanten onthaald op een leeftijd van 4 à 5 jaar om die vervolgens op te kweken tot volwassen olifanten. Als de olifanten geslachtsrijp waren, verhuisden de olifanten naar een andere dierentuin om geïntroduceerd te worden in een kweekgroep.

Na lange afwezigheid startte Bellewaerde in 2004 opnieuw met het opkweken van olifanten. Nu is dat definitief voorbij. "Daar zijn verschillende redenen voor", zegt dierenarts Melissa Nollet. "Het is niet makkelijk om olifanten te verhuizen binnen Europa en het verblijf heeft heel wat aanpassingen nodig om te voldoen aan de strenge regels. Bovendien is de Aziatische olifant veel minder bedreigd dan de Rothschildgiraf. Er zijn nog 40.000 Aziatische olifanten in het wild, maar van de Rothschildgiraffen zijn er nog maar 1.500."

De Aziatische olifant is veel minder bedreigd dan de Rothschildgiraf

Dierenarts Melissa Nollet

Meer plaats voor de Rothschildgiraffen

De weide en stallen van de olifanten worden ingezet en aangepast als extra plaats voor de Rothschildgiraffen. Op die manier wordt het savannegedeelte groter en kan het park inzetten op het kweken van deze ernstig bedreigde diersoort.
 
Bellewaerde heeft al sinds enkele jaren een kweekkoppel Rothschildgiraffen, Kito en Simone. Vorig jaar was er nog de succesvolle geboorte van hun jong Safiya. 

Bellewaerde

Meest gelezen