Dirigent Elisabethwedstrijd Georges Octors (97) overleden: "Gentleman met voortrekkersrol in wereld klassieke muziek"

Dirigent Georges Octors is vorige week op 97-jarige leeftijd overleden. Het nieuws raakte nu pas bekend. Hij was jarenlang de dirigent van het Nationaal Orkest van België en hij werd zo voor velen eind jaren 70 en in de jaren 80 een van dé gezichten van de Koningin Elisabethwedstrijd.  Fred Brouwers noemt hem "een van de allerliefste en sympathiekste mensen die ik in enkele decennia muziekleven ben tegengekomen". 

Octors werd in 1923 geboren in Belgisch Congo. Hij stierf vorige week, op 18 juni, thuis in Brussel, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Hij is intussen al in intieme kring begraven. 

Octors groeit op in Brussel waar hij viool leert spelen bij Mathieu Crickboom.  Hij laat zich al snel opmerken tijdens verschillende internationale wedstrijden, zo wint hij in 1941, op zijn 18e, de Prix Vieuxtemps. Kort na  WO II wordt hij solist bij het orkest van De Munt in Brussel.

In 1956 richt hij in Antwerpen het kamerorkest het Bach Ensemble op. In 1975 wordt hij muzikaal leider van het Nationaal Orkest van België, een functie die hij uitoefent tot in 1984.  Hij begeleidde als dirigent 12 edities van de Koningin Elisabethwedstrijd (1976-1989) en zat ook nog enkele keren in de jury. 

Fred Brouwers: "Als mulat had hij een voortrekkersrol"

Fred Brouwers, die vanaf 1978 jarenlang de omkadering van de Elisabethwedstrijd presenteerde, herinnert zich Octors als "een echte gentleman, een aristocraat, een fijn man". 

“Hij is een van de allerliefste en sympathiekste mensen die ik in enkele decennia muziekleven ben tegengekomen.  Hij was een mulat (iemand die geboren is uit een blanke en een zwarte ouder, red.) en stond voor het orkest. In die zin had hij toen al een voortrekkersrol. Je moet nu nog altijd met een vergrootglas zoeken naar zwarte en halfzwarte dirigenten en solisten. Hij vond dat zelf heel belangrijk en was er trots op. Octors heeft wel eens met grappen op zijn conto moeten afrekenen, maar hij heeft dat altijd groots gedragen, het was een heerlijke man.”

Jarenlang hét uithangbord van de Elisabethwedstrijd
Fred Brouwers

Octors gaf jaren viool aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Brussel en was volgens Brouwers ook de gedroomde figuur om de Elisabethwedstrijd te dirigeren. "Hij ging met de kandidaten vriendschappelijk -bijna vaderlijk- om om hen in die spannende momenten een hart onder de riem te steken. Hij was, denk ik, de juiste man op de juiste plaats. Hij heeft zeker zijn stempel gedrukt op de wedstrijd en is er een groot aantal jaren hét uithangbord en de ambassadeur van geweest."

Octors was ook een veel gevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Hij is 97 jaar oud geworden. 

Beluister hier het gesprek met Fred Brouwers uit "Espresso" op Klara: 

Meest gelezen