Gijzeling Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen: “Mensen die hier werken weten dat er risico’s zijn”

De twee verpleegkundigen die donderdagavond gegijzeld werden in een Forensisch Psychiatrisch Centrum op de Antwerpse Linkeroever stellen het goed. “Het moet nog binnenkomen bij hen wat er precies gebeurd is. Belangrijk is dat we hen daarom de nodige rust gunnen”, zegt Ruben Van den Ameele, directeur patiëntenzorg in het centrum.

De gijzeling begon donderdagavond omstreeks 21.30 uur. Twee verpleegkundigen, een man en een vrouw, werden opgesloten in een kamer waarvan de daders de ramen hadden afgeplakt. Na intensieve onderhandelingen met de politie, konden de twee in de loop van de nacht worden bevrijd.

Voor het personeel is er opvang voorzien. Ook onze patiënten kunnen daar beroep op doen, want ook zij zijn geschrokken

Ruben Van den Ameele, directeur patiëntenzorg in het Forensisch Psychiatrisch Centrum

“De twee verpleegkundigen zijn gelukkig zonder verwondingen vrijgelaten”, zegt Ruben Van den Ameele, directeur patiëntenzorg in het Forensisch Psychiatrisch Centrum op de Antwerpse Linkeroever waar de gijzeling plaatsvond. “Het moet nog binnenkomen bij hen wat er precies gebeurd is. Het is dan ook belangrijk dan we hen de nodige rust gunnen.”

De werking van het Forensisch Psychiatrisch Centrum werd opnieuw hervat. “De dagploeg is kort voor 7 uur ’s ochtends toegekomen. We hebben hen meteen ingelicht over wat er gebeurd is. Voor het personeel is er opvang voorzien. Ook onze patiënten kunnen daar beroep op doen, want ook zij zijn geschrokken”, zegt Van den Ameele.

Risico's

"Een incident van deze aard heeft er gelukkig nog nooit plaatsgevonden, maar bij deze job zullen er altijd risico’s zijn. Het is voor onze organisatie dan ook heel belangrijk om de juiste mensen aan te trekken en om hen vervolgens op een goede manier te ondersteunen. Het opleidingspakket dat we aanbieden, is toegespitst op het omgaan en voorkomen van incidenten”, aldus Van den Ameele.

Motief onbekend

Waarom het incident plaatsvond, wordt nog onderzocht. De drie verdachten, mannen van 25, 35 en 44 jaar, werden gearresteerd en zullen voor de onderzoeksrechter worden geleid.

Meest gelezen