Zes mensen gewond bij steekpartij in Schotse stad Glasgow, politie gaat niet uit van terreurdaad

In de Schotse stad Glasgow zijn zes mensen neergestoken aan de ingang van een hotel. De verdachte is doodgeschoten door de politie. Britse media maakten eerder melding van drie doden, maar hebben dat bericht intussen ingetrokken. De politie behandelt de zaak niet als een terreurdaad. Het onderzoek is nog aan de gang.

Voor de ingang van het Park Inn-hotel in West George Street, in het centrum van Glasgow, zijn deze middag verschillende mensen neergestoken. Wie achter de aanval zit en waarom is nog niet duidelijk.

Gewapende agenten kwamen ter plaatse en de straat en een ruimer deel van het centrum werden afgezet. De Schotse politie bevestigt dat een mannelijke verdachte is doodgeschoten. Over zijn identiteit en mogelijke motieven sprak de politie zich niet uit.

Volgens de politie worden zes mensen met verwondingen in het ziekenhuis verzorgd. Het gaat om mannen tussen 17 en 53 jaar oud. Een van de slachtoffers is een politieagent die ter plaatse kwam. Zijn toestand is kritiek, maar stabiel.

Britse media, waaronder de BBC, melden eerder dat bij het incident drie mensen om het leven zouden zijn gekomen, maar dat bericht werd niet bevestigd door een officiële instantie en werd later ingetrokken. 

Verschillende mensen hebben beelden gemaakt en op Twitter geplaatst, bekijk hier een korte montage:

Videospeler inladen...

Alleen gehandeld, politie gaat niet uit van terreurdaad

Volgens de Schotse politie is het incident intussen onder controle en is er geen verder gevaar voor de bevolking. De verdachte zou alleen gehandeld hebben. "We zijn op dit moment niet op zoek naar iemand anders die bij dit incident betrokken zou zijn", liet de politie verstaan.

De politie zegt dat de zaak niet wordt behandeld als een terreurdaad. Het onderzoek is nog aan de gang.

Vorige week vielen nog drie doden bij een soortgelijk incident in Reading, in Engeland. Een man stak toen verschillende mensen neer in een park. De politie onderzoekt die misdaad als een terreurdaad. De man had sympathieën voor jihadistische bewegingen, maar het is nog niet duidelijk of hij er ook banden mee had.

"Ik denk dat het verleidelijk is om een verband te zoeken tussen het ene terreurincident en deze nieuwe steekpartij", zegt correspondente Lia van Bekhoven. "Maar dat verband hoéft er natuurlijk niet te zijn."

Volgens Van Bekhoven heerst er de laatste weken en dagen hoe dan ook "een broeierige sfeer" in Groot-Brittannië. "Wat me opvalt, is dat er de afgelopen paar weken negen behoorlijk grote incidenten zijn geweest in Groot-Brittannië, dat doorgaans toch een relatief rustig land is. Er zijn ontzettend veel mensen op straat, op de stranden, in de parken. Illegale concerten worden opgerold door de politie. Er is op dit moment angst voor publieke wanorde: zonet zijn ook nog drie mensen in Bournemouth neergestoken tijdens een ruzie op een overvol strand."

Luister hier naar correspondente Lia van Bekhoven:

Enkele filmpjes die door mensen aan de overkant van de straat zijn gemaakt: 

Meest gelezen