Videospeler inladen...

Wat na de maand van #BlackLivesMatter? Nadia Nsayi en Adil El Arbi schuiven aan voor extra lange Vranckx & Byloo

Een allerlaatste keer voor ze op een welverdiend zomerreces kunnen, houden Rudi Vranckx en Vincent Byloo nog één keer de vinger aan de pols van de wereld. En ze doen dat in een extra lange aflevering van hun podcast. Eentje over een onderwerp dat ze echt niet uit de weg konden gaan.

“Vooral niet te veel spreken.” Die raad kreeg politicoloog Nadia Nsayi als opgroeiende Congolese Belg van haar moeder, een eerstegeneratiemigrante. Maar laat zwijgen nu net zijn wat Nsayi vandaag niet meer doet, ook niet in deze aflevering van Vranckx & Byloo. Want er is in ons land te veel te lang onbenoemd gebleven over onze koloniale geschiedenis, vindt ze. En veel verandering ziet ze voorlopig nog steeds niet, of toch alleszins niet bij de politiek. “Ik zie dat het voor de politieke klasse heel moeilijk is om te erkennen dat er een structureel probleem is.”

Hoe komt het dat de Amerikaanse #BlackLivesMatter-protesten zo sterk resoneerden in ons land? Wat zijn de parallellen, en wat zijn de verschillen? Regisseur Adil El Arbi bracht grote delen van de voorbije jaren door in de VS. Hij zag hoe zijn vrienden, zwarte Amerikanen én native Americans, blijven worstelen met de problemen die de Amerikaanse samenleving én de onze al zolang verdelen. En ook van wat hij zelf “de greatest hits van het racisme in België” noemt, kan hij meespreken.

Racisme is volgens Nadia Nsayi geen politieke prioriteit in België. (Foto: Robbe Vandegehuchte)

Het is een moeilijk, diepgaand en revelerend gesprek geworden over ons onverwerkte verleden, waarin Rudi zelfs mea culpa slaat: “Als ik Bonjour Congo vandaag zou maken, zou ik het niet meer op dezelfde manier doen.”

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen