Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hoogste aantal coronabesmettingen in één dag in VS, viroloog Fauci: "Stijging in aantal staten is ernstig probleem"

De snelle en hernieuwde stijging van coronabesmettingen in het zuiden van de Verenigde Staten is "een ernstig probleem". Dat zegt Anthony Fauci, de Amerikaanse topviroloog die het Witte Huis adviseert. De afgelopen 24 uur werd het hoogste aantal besmettingen in één dag geregistreerd. Onder meer in Texas, Californië, Arizona en Florida schieten de besmettingscijfers sterk de hoogte in. 

De afgelopen 24 uur zijn in de VS 37.077 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds de virusuitbraak begon. Het vorige recordaantal, 36.285 gevallen, dateert van april, toen de uitbraak vooral aan de oostkust veel besmettingen telde. 

Terwijl eerder vooral New York een grote besmettingshaard was, verspreidt het coronavirus zich nu vooral in het westen en zuiden van de VS. Een van de zwaarst getroffen staten is Texas. Daar sluit gouverneur Greg Abbott alle cafés die meer dan 51 procent van hun omzet uit alcohol halen. 

"In Houston, Texas, zie je toestanden als zo'n twee maanden geleden in New York", zegt correspondent Björn Soenens. "Er zijn niet genoeg ziekenhuisbedden, patiënten moeten naar kinderafdelingen worden overgebracht omdat er niet genoeg bedden en bedden op intensieve zorg zijn. Groot alarm in Texas dus."  

"Te vroeg victorie gekraaid"

Ook in Californië stijgt het aantal besmettingen sterk, maar daar is de situatie anders, zegt Soenens. "Daar is de economie heel lang dichtgebleven, ze is ook vrij vroeg dichtgegaan. Daar is nog genoeg capaciteit in de ziekenhuizen omdat men lang restrictieve maatregelen heeft genomen." 

(bekijk hier de bijdrage van Björn Soenens uit "Terzake" (25/05), tekst gaat daarna door

Videospeler inladen...

"Staten als Florida, Texas, Alabama, Mississippi, Oklahoma, Arkansas zijn Republikeinse staten, vaak ruraal, waar veel ruimte is", duidt Soenens nog. "De epidemie heeft er pas laat ingang gevonden. De economie is er al snel opnieuw geopend, denkend dat het voorbij was. Maar dat was dus niet zo."

"Men heeft te vroeg victorie gekraaid. Want het is absoluut nog niet voorbij: mensen komen meer op straat, het is zomer, er was de demonstratiegolf voor Black Lives Matter, kerkdiensten vinden weer plaats: een hoeveelheid aan factoren kan deze snelle stijging in het westen en zuiden van de VS verklaren."

Net als Texas neemt de staat Florida maatregelen, na de vele besmettingen daar. Alcohol wordt er verboden in de cafés.

Fauci: "Komende twee weken cruciaal"

Het coronavirus is in de VS bij 2,3 miljoen mensen vastgesteld, maar het werkelijke aantal besmettingen ligt mogelijk tot tien keer hoger, zegt het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC. Het CDC schat dat 5 tot 8 procent van de Amerikanen het virus heeft opgelopen.

AFP or licensors

Anthony Fauci (foto), adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, waarschuwde eerder deze week al voor een rampscenario. Nu noemt hij de stijging in het zuiden "een ernstig probleem". 

Fauci deed een oproep naar de jongeren, over hun persoonlijke verantwoordelijkheid. Daarbij onderstreepte hij dat ze in een "onderling verbonden" maatschappij leven. "Als jullie worden besmet, dan gaan jullie iemand anders besmetten die weer iemand anders besmet. Uiteindelijk besmetten jullie zo iemand uit een risicogroep, misschien een grootmoeder, een grootvader, een oom die chemotherapie of radiotherapie krijgt of een kind dat met leukemie kampt."

Eerder had de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op diezelfde persconferentie nog een bemoedigende boodschap verkondigd waarbij hij stelde dat de heropflakkering van het coronavirus in verschillende staten niks met het begin van de epidemie te maken heeft. "Ongeveer de helft van de nieuwe gevallen zijn Amerikanen jonger dan 35, dat is bemoedigende informatie", zei Pence.

"We bevinden ons in een veel betere positie. De waarheid is dat we de verspreiding hebben vertraagd en dat we de curve hebben afgeplat." Ook Pence riep jonge Amerikanen op om de maatregelen over sociale afstand en hygiëne te respecteren, maar hij had het niet over het dragen van een mondmasker.

De regering-Trump, die snel de coronamaatregelen wil versoepelen om de economie te herlanceren, stelt dan weer dat de besmettingen zich erg lokaal concentreren en dat er daarom geen reden is voor paniek.

Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, heeft kritiek op de aanpak van verschillende staten. "Het is beangstigend en onthullend" dat staten hun economieën weer opstarten nog voor ze de crisis onder controle hebben gekregen", zegt hij. "Het is tijd om wakker te worden, Amerika. Kijk naar de feiten." New York - waar de crisis een tijdje geleden volop woedde - wil volgens de gouverneur hulp bieden aan de staten die momenteel zijn getroffen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen