Huizen in Lochristi nu duurder dan in Sint-Martens-Latem: "Maar we willen ons niet als exclusieve gemeente profileren"

Al jarenlang is Sint-Martens-Latem de duurste gemeente van Oost-Vlaanderen om een huis te kopen, maar Lochristi heeft Sint-Martens-Latem ingehaald. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau voor het eerste kwartaal van 2020. Een huis kost er gemiddeld 415.000 euro. 

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde vandaag de Belgische woningprijzen voor het eerste kwartaal van 2020. In Vlaanderen is de mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing 225.000 euro, voor huizen in open bebouwing 340.000 euro. 

Knokke-Heist is de duurste gemeente van Vlaanderen, daar leg je gemiddeld 720.000 euro neer. Daarna komen Tervuren, Wemmel en Overijse. Op nummer 5 staat Lochristi met een gemiddelde woningprijs van 415.000 euro. Dat is een verrassing, want Sint-Martens-Latem was al jarenlang de duurste gemeente van Oost-Vlaanderen.

Geen eenduidige verklaring

Zelfs burgemeester van Lochristi Yves Deswaene (Open VLD) had het niet zien aankomen. "Dit nieuws komt echt als een verrassing. Als ik die top 5 bekijk... Tja, we zitten wel in een select gezelschap hé!" lacht hij. "Maar het is zeker niet onze ambitie om ons te profileren als dure of exclusieve gemeente. Ik formuleer het liever op een positieve manier: wij zijn een aantrekkelijke gemeente."

Een eenduidige verklaring heeft de burgemeester niet. "Ik weet niet echt hoe het komt dat mensen zo graag in Lochristi wonen en zo veel geld over hebben voor een woning. Argumenten die wel eens de revue passeren zijn: Lochristi ligt op een boogscheut van Gent, het netwerk van openbaar vervoer is zeer uitgebreid, er is goed onderwijs en een tof jeugdhuis, ... Er zijn zo veel redenen waarom Lochristi een fantastische gemeente is", concludeert hij lachend.

De goedkoopste

De goedkoopste gemeente van Oost-Vlaanderen blijft Ronse. Daar kosten de huizen gemiddeld 133.000 euro. Op de Vlaamse ranking doet alleen Menen het beter, met een gemiddelde van 120.000 euro. 

Meest gelezen