Kempense afvalophalers beginnen half uur vroeger om hitte te vermijden

Bij de afvalintercommunale IOK, actief in de Kempen, mogen de afvalophalers in juli en augustus een half uurtje vroeger beginnen. "Zo kunnen de ophalers terug zijn voor de grootste hitte", zegt Katleen Mertens van IOK. 

Tijdens de zomermaanden kan het soms extreem warm zijn. Dat maakt het werk van de afvalophalers erg zwaar. Afvalintercommunale IOK heeft nu beslist om de afvalophalers een half uur vroeger uit te sturen om zo de warmste uren voor te zijn. "Uit een bevraging is gebleken dat 6:30 ideaal is voor de afvalophalers. De werknemers hebben dan een goede nachtrust en genoeg tijd om zicht te verplaatsen naar de werkplek", zegt Katleen Mertens van IOK. 

In Hoogstraten, Mol en Turnhout, en in de centrumstraten in Geel en Herentals, starten de afvalophalingen het hele jaar door vanaf 6:30. "Dat doen we om de ergste verkeersdrukte te vermijden. We proberen ook uit de buurt te blijven van scholen wanneer kinderen toekomen en vertrekken", zegt Mertens. 

In Antwerpen organiseert IGEAN de afvalophalingen. Zij beslisten dat er enkel vroeger uitgereden zal worden als er een hittegolf wordt voorspeld. Dan vertrekken de afvalophalers al om 6 uur in plaats van 7 uur. 

Meest gelezen