Radio 2

KMI voorspelt hevige regen en hagel, fruitboeren zijn op hun hoede: "Elk uur naar buienradar kijken"

Het KMI verwacht vanavond regen- en hagelbuien. Dat is geen goed nieuws voor de fruittelers in Limburg. Uit cijfers van het Proefcentrum Fruitteelt blijkt intussen dat maar een minderheid van de fruitboeren investeert in overkappingen en hagelnetten.

Volgens het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden zijn maar 20% van de kersenplantages in Limburg overkapt, en bij de appelboomgaarden is maar 10% uitgerust met hagelnetten. "Het gaat dan ook om zware investeringen", legt Jef Vercammen van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden uit. "Je spreekt dan meteen over 15.000 tot 20.000 euro per hectare. En de appels hebben de voorbije jaren niet veel geld opgebracht, dus telers hadden er gewoon het geld niet voor." 

Nadelen

Maar door hagelnetten krijgen de fruitbomen ook minder licht. "Daardoor komen er het jaar nadien minder bloemknoppen aan de bomen en daardoor daalt dus de opbrengst", gaat Vercammen verder. "Bij witte kristalnetten vermindert de lichtinval met 10% tot 15%, bij zwarte netten is er zelfs 25% minder licht. Maar die witte netten gaan maar 7 à 8 jaar mee en zwarte netten gaan 15 jaar mee."  

Het is elk uur naar buienradar kijken

Leen Picard

Als er hevige regen of hagel voorspeld wordt, is het voor de Limburgse fruittelers altijd bang afwachten. "Door een hagelbui van 5 minuten is de volledige kersenoogst vernield", legt teler Leen Picard uit Lauw (Tongeren) uit. "Als je geen overkappingen hebt en het regent hard, dan springen de kersen open.  En niemand wil kapotte kersen kopen.  Dus het is altijd bang afwachten en elk uur eens naar de buienradar kijken."  

Meest gelezen