Koekjesfabriek De Beukelaer LU in Herentals bestaat 150 jaar

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat De Beukelaer zijn eerste grootbakkerij in het hartje van Antwerpen opende. Dat willen ze vieren met een tentoonstelling. De fabriek roept nu op om leuke verhalen of herinneringen naar hen door te sturen en verzamelstukken uit te lenen.

Het bedrijf heeft een lange geschiedenis. De Beukelaer fuseerde in 1969 met koekjesfabriek Parein en werd in 1977 overgenomen door LU. "We willen zeker ook onze geschiedenis uit de doeken doen. Sommige koekjes zijn meer dan 100 jaar oud zoals de princekoek", zegt De Lombaerde.

Pim's cake was eerst een zout koekje, maar dat verkocht voor geen meter

Piet De Lombaerde

De bekendste koeken van LU zijn de prince, leo, Pim's cake, penny en melow cake. "Het is zeker ook de bedoeling dat mensen van de koekjes proeven, dat kan niet anders", zegt Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad.

Een van de anekdotes is die van de Pim's cake. "Het is een zachte koek met appelsiensmaak en een laagje chocolade, maar oorspronkelijk was dat een zout koekje. Louis Parein nam een Pim's aperitief in Knokke en vond het jammer dat er geen zout koekje bij was. Ze maakten een zout koekje, maar dat verkocht voor geen meter", vertelt De Lombaerde. "De Beukelaer had die rechten nog op dat koekje en heeft er iets anders van gemaakt. Nu is het een heel succesvol koekje."

Op zoek naar verzamelstukken en anekdotes

De Beukelaer is nu op zoek naar verhalen over een koekje of over de fabriek. "Mensen met persoonlijke verhalen over De Beukelaer LU, mogen ons contacteren. We zijn ook op zoek naar verzamelaars die nog oude stukken hebben. We zijn echt op zoek naar een oud De Beukelaer rek, maar het mogen ook kleine stukken zijn. In ruil krijgen de verzamelaars een koekenpakket", gaat hij verder.

De Beukelaer LU in Herentals is nog steeds een van de grootste koekjesfabrieken in Europa.

Meest gelezen