Koopjes zijn uitgesteld, maar toch al overal kortingen: "Verwarrend voor de consument"

Normaal gezien was volgende week de koopjesperiode begonnen, maar door de coronacrisis is dat uitgesteld tot 1 augustus. Toch worden we nu al om de oren geslagen met kortingen. "De sperperiode is helemaal uitgehold. Het is verwarrend voor de consument", zegt Simon November van Test Aankoop aan VRT NWS.

Voor de koopjesperiode loopt normaal de sperperiode. Dat is een periode waarin handelaars geen kortingen mogen aanbieden. "De online spelers die vaak in het buitenland gevestigd zijn, houden zich niet aan de Belgische prijsreglementering", legt Simon November van Test Aankoop uit. "De Belgische winkels volgen dus met koppelverkoop en braderiekortingen."

Zowel koppelverkoop als braderieën zijn uitzonderingen -en dus voor alle duidelijkheid toegelaten- tijdens de sperperiode. "Maar voor de consument is het op die manier natuurlijk heel moeilijk om de soldenprijzen te gaan vergelijken met de kortingen die al gegeven worden tijdens de sperperiode", zegt November. "We zijn dus grote voorstander om die sperperiode helemaal af te schaffen, want die is nu helemaal uitgehold."

Is er dan geen verschil meer tussen de sperperiode en de koopjes? "Het grootste verschil met alle andere kortingen is dat tijdens de solden wel met verlies mag worden verkocht", legt November uit. "Dat mag tijdens de rest van het jaar niet. In principe mag je dan verwachten dat je als consument de grootste kortingen kan vinden. Al is dat natuurlijk geen garantie."

Einde van de koopjes?

RetailDetail, een belangenorganisatie van de kleinhandel, wil af van de sperperiode én de koopjes.  "Solden zijn voor mij een lokale folklore geworden", zegt Jorg Snoeck van RetailDetail in "De ochtend" op Radio 1. "We leven in een mondiale wereld terwijl wij juridisch beperkt worden met de sperperiode. De magazijnen liggen nu goed vol doordat we enkele maanden niet mochten openen. Het is belangrijk dat we die voorraden kunnen verkopen, zodat er geld is om de herfstcollectie te bestellen. Het is elke dag wel ergens in de wereld solden." 

Meest gelezen