In Spanje repeteren koren al met mondmasker en op afstand van elkaar.
Belga

Koor moet vanaf 1 juli mét mondmasker en op 2 meter onderlinge afstand repeteren

Koren die vanaf volgende week woensdag 1 juli weer willen repeteren kunnen dat, maar moeten een mondmasker dragen tijdens de repetitie en de leden moeten op 2 afstand van elkaar staan. Dat staat in het nieuwe basisprotocol voor de cultuursector.  Ook muzikanten, acteurs en dansers moeten zich aan strenge regels houden.

Woensdag 1 juli wordt een belangrijke dag voor de heropstart van de culturele sector, want er mag vanaf dat moment weer veel meer. Bioscopen openen, er zullen opnieuw voorstellingen en concerten met publiek zijn en koren mogen opnieuw samen repeteren. Veel reden tot blijdschap voor de cultuurliefhebber en -beoefenaar, maar alles is wel strikt gereglementeerd in een tweede versie van het basisprotocol voor een veilige heropstart voor de sector dat hier te lezen is.

Wat vooral in het oog springt, is dat koorleden die opnieuw willen repeteren, een mondmasker moeten dragen, ook tijdens het zingen.  De repetitie gaat bij voorkeur buiten door of op een plek waar er voldoende ventilatie is. En er moet twee meter onderlinge afstand zijn tussen de verschillende koorleden.  "Ook plexischermen kunnen ingezet worden om de afstand in te korten maar mondmaskers moeten de voorkeur uitdragen", staat er in het protocol. 

"Fijn zal dat mondmasker niet zijn", reageert Jeroen Keymeulen van Koor en Stem. "Het zal zeker en vast niet comfortabel zingen zijn. Ik denk maar aan het in- en uitademen, maar we moeten ook realistisch zijn. We mogen 109 dagen niet zingen sinds de lockdown, dus ik denk dat we blij mogen zijn dat we dat -onder een aantal voorwaarden- vanaf 1 juli opnieuw mogen. De reacties zijn ook heel gemengd: sommige koren wachten nog met hun  heropstart tot 1 september en anderen hadden thuis al proactief maskers uitgetest. De afstand is voornamelijk een praktisch probleem, want als je met 50 mensen wil repeteren, heb je een binnenruimte van minimum 200 vierkante meter nodig. Het artistieke probleem is er ook, maar er is de jongste jaren veel inventiviteit en creativiteit in de koorwereld, de brave opstellingen in rijen worden losgelaten, er wordt meer gespeeld met plaatsing in de ruimte, dus het is niet onmogelijk om te repeteren op 2 meter afstand."   

Musicalacteurs Ann Van den Broeck en Peter Van De Velde vertelden in "De wereld vandaag" over hun ervaringen met zingen met een mondmasker, beluister het gesprek hieronder: (en lees verder onder het audiofragment) 

Voor orkesten gelden gelijkaardige strenge regels. Ook hier wordt er liefst twee meter afstand gehouden, tenzij er plexischermen gebruikt worden.  "Vloeistoffen van blaasinstrumenten moeten opgevangen worden in wegwerpdoeken"  en "de vloer waarop de blaasinstrumenten werden gebruikt moet extra schoongemaakt worden, bij voorkeur na elk gebruik door één groep", zijn maar enkele regels waaraan iedereen zich moet houden. 

Wat dans en theater betreft, wordt er gevraagd "het fysiek contact occasioneel" te houden.  Het gezicht van medespelers of -dansers aanraken, moet vermeden worden. Ook hier blijft het advies: draag zoveel mogelijk een mondmasker, voor en na de" performance, tijdens repetities, enzovoort. 

De activiteiten kunnen plaatsvinden met groepen niet groter dan 50 personen, op voorwaarde dat de ruimte groot genoeg is om de afstandsregels te kunnen respecteren.

Herbekijk hier de reportage van gisteren uit "Terzake" over wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijke verspreiding van het coronavirus via aerosolen: (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Algemeen geldende richtlijnen blijven ook van kracht

De algemeen geldende richtlijnen over hygiëne en fysieke afstand houden, blijven altijd en overal van kracht. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden minder strenge veiligheidsvoorschriften. Zij moeten geen mondmaskers dragen en onderling geen afstand houden. Van zodra er mensen bij zou die ouder dan 12 jaar zijn, verandert dat en moeten ook de kinderen wel alle veiligheidsmaatregelen volgen. Wie tot een risicogroep behoort (een onderliggen medische aandoening heeft) en dus mogelijk sneller besmet zou raken met Covid-19, neemt best nog niet meteen deel aan de activiteiten. 

In dit document kunt u alle afspraken en regels die tot stand kwamen na overleg met de verschillende vertegenwoordigers uit de cultuursector en in nauw overleg met professor Erika Vlieghe, voorzitster van de expertencommissie die de Nationale Veiligheidsraad adviseert, nog eens rustig nalezen. 

Meest gelezen