Zangeres Rita Deneve krijgt pleintje in geboortedorp Liedekerke

Liedekerke krijgt een Rita Deneveplein. Dat heeft de gemeenteraad beslist. De populaire zangeres werd in Liedekerke geboren en woonde er tot haar 21e. Het is de eerste vrouwelijke straatnaam in de gemeente. 

Wie Rita Deneve zegt, denkt meteen aan haar grootste hit: "De allereerste keer." Minder bekend is dat Rita Deneve in Liekekerke geboren is, meer bepaald in de Opperstraat. Ze bleef er tot haar 21e wonen. Het pleintje met haar naam zal aan diezelfde Opperstraat liggen.

Eerste vrouwelijke straatnaam

Rita Deneve is intussen al overleden. In januari 2018 verloor ze de strijd tegen kanker. "We kwamen op het idee dankzij de actie van presentatrice Sofie Lemaire, om meer straten en pleinen naar vrouwen te vernoemen", licht burgemeester Steven Van Linthout toe. "Het deed ons meteen ook beseffen dat we in Liedekerke nog geen enkele vrouwelijke straatnaam hebben", moet hij toegeven.  "We vroegen haar familie of ze akkoord ging met het idee, en dat was geen enkel probleem."

In de straat geboren

"We hebben onlangs een parkeerterrein aan de Opperstraat vernieuwd en we zochten daar nog een naam voor", gaat de burgemeester verder. "Omdat Rita in die straat geboren is, vonden we dat het nieuwe pleintje haar naam moest krijgen.  De gemeenteraad ging akkoord en normaal gezien zullen we het straatnaambord kunnen onthullen tijdens de kermis in de Opperstraat, later dit jaar."

In het hart

Rita Deneve verhuisde naar Mechelen, maar droeg haar geboortedorp altijd een warm hart toe. Als vertegenwoordigster van de Royal Air Force kwam ze  regelmatig naar Liedekerke om de Wapenstilstand te herdenken. In 2012 kon burgemeester Van Linthout, die toen organisator was van het muziekfestival "De Plesj Rockt", de zangeres uitzonderlijk strikken voor een optreden. Daar was ze al lang mee gestopt, maar voor de Liedekerkse fans maakte ze toen een uitzondering.

Radio 2

Meest gelezen