BPS

Limburgse privélaboratoria zitten aan hun limieten om coronatesten te verwerken

Het is druk in de Limburgse privélaboratoria die de coronatesten moeten verwerken. Dat komt onder meer doordat het vakantieseizoen aangebroken is, en er voor bepaalde landen een negatieve test nodig is om er naartoe te mogen reizen. 

"We merken dat er meer stalen zijn omdat mensen een attest nodig hebben voor hun werkgever of om op vakantie te vertrekken", zegt klinisch bioloog Katrien Neven van het LKO-LMC lab in Sint-Truiden. "Zij hebben een negatieve PCR-test nodig, die ten laatste 3 dagen ervoor is afgenomen. In begin ging het vooral over mensen die ziek waren, en die symptomen hadden. Maar nu zijn het vooral mensen die op vakantie gaan."

Testresultaten gemiddeld binnen 48 uur

Het is dus druk, maar de meeste Limburgse laboratoria kunnen de testresultaten normaal binnen 48 uur rapporteren. In het Rigo lab in Genk liep de wachttijd op de voorbije weken, maar door een samenwerking met het Ziekenhuis Oost-Limburg, lukt het nu om alles sneller te verwerken. "We hebben een tijdje problemen gehad door de toevloed aan stalen, maar door een samenwerking met het ZOL in Genk kunnen we de resultaten soms zelfs op 24 uur binnen hebben", zegt klinisch bioloog Patrick Debeuf. Het CMA lab in Hasselt krijgt hulp van het Jessa Ziekenhuis om de drukte op te vangen.

Er komt veel meer bij kijken dan mensen denken

Klinisch bioloog Katrien Neven

Het kan wel langer duren vooraleer de patiënten het resultaat krijgen, want er komt wel meer bij kijken dan mensen soms denken. "Er zijn factoren waarmee je rekening moet houden", zegt Katrien Neven. "Het staal moet in het lab geraken, het zijn hoogtechnologische testen waarbij wel wat voorbereiding nodig is en die een aantal uren in beslag nemen. Als het gerapporteerd is, komt het resultaat terecht bij de arts en nog niet meteen bij de patiënt. Dus wij werken dag en nacht, maar we hopen dat de mensen hier toch wel rekening mee houden."

Zoektocht naar extra capaciteit

Bijkomend probleem is de capaciteit aan mensen en materiaal. "Iedereen zoekt nieuwe machines en er is niets meer te verkrijgen", zegt Patrick Debeuf. "We zitten echt wel op onze limieten. Veel laboratoria leggen contacten met andere labs omdat ze op die manier sneller de resultaten kunnen rapporteren, net zoals wij dat gedaan hebben."

Meest gelezen