Anthony Fauci met rechts in de achtergrond Mike Pence.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Liveblog - VS-viroloog Anthony Fauci: "We hebben een ernstig probleem in sommige gebieden"

In de VS zegt topviroloog Anthony Fauci dat er een "ernstig probleem" is in sommige gebieden. De weekgemiddelden vertonen opnieuw een daling vandaag. Er zijn 6 procent minder nieuwe besmettingen per dag. Er werden gemiddeld ook minder mensen per dag opgenomen in de ziekenhuizen en er stierven ook minder mensen. Ondertussen worden regels in woonzorgcentra en voor koren versoepeld. Volg hier de belangrijkste updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci geeft toe: "We hebben een ernstig probleem in sommige gebieden"

De snelle en hernieuwde stijging van coronabesmettingen in het zuiden van de VS is een "ernstig probleem". Dat zegt Anthony Fauci, de Amerikaanse topviroloog en directeur van het American Institute of Infectious Diseases. "We hebben een ernstig probleem in sommige gebieden", zegt hij tijdens een persconferentie van het Witte Huis. "

Fauci deed een oproep naar de jongeren, over hun persoonlijke verantwoordelijkheid. Daarbij onderstreepte hij dat ze in een "onderling verbonden" maatschappij leven. "Als jullie worden besmet, dan gaan jullie iemand anders besmetten die weer iemand anders besmet. Uiteindelijk besmetten jullie zo iemand uit een risicogroep, misschien een grootmoeder, een grootvader, een oom die chemotherapie of radiotherapie krijgt of een kind dat met leukemie kampt."

Eerder had de Amerikaanse vicepresident Mike Pence op diezelfde persconferentie nog een bemoedigende boodschap verkondigd waarbij hij stelde dat de heropflakkering van het coronavirus in verschillende staten niks met het begin van de epidemie te maken heeft. "Ongeveer de helft van de nieuwe gevallen zijn Amerikanen jonger dan 35, dat is bemoedigende informatie", zei Pence.

"We bevinden ons in een veel betere positie. De waarheid is dat we de verspreiding hebben vertraagd en dat we de curve hebben afgeplat." Ook Pence riep jonge Amerikanen op om de maatregelen over sociale afstand en hygiëne te respecteren, maar hij had het niet over het dragen van een mondmasker.

Lees meer in dit artikel:

"Het normale leven in woonzorgcentra moet zo veel mogelijk hervatten"

Vanaf maandag is er weer "vrijer en warmer" contact mogelijk in de woonzorgcentra. De Vlaamse Taskforce heeft soepelere richtlijnen uitgewerkt voor bewoners en bezoekers. "Bezoekers zullen hun naaste opnieuw kunnen aanraken, praten zonder masker en nabij zijn", klinkt het. Al blijft het aan de woonzorgcentra zelf om te bepalen hoe snel de genormaliseerde werking kan starten.

Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen ook in september

De ministerraad heeft op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block en minister van Zelfstandigen Denis Ducarme het ouderschapsverlof voor zelfstandigen in het kader van de coronamaatregelen verlengd voor de maand september. "De niet altijd zo evidente combinatie van werken en het opvangen van (jonge) kinderen dringt zich eveneens verder op tijdens de maand september 2020. Na zes maanden zonder school of een regelmatig ritme, zal het voor (jonge) kinderen niet evident zijn om zich opnieuw aan te passen aan een schoolomgeving. Daarom is aangepaste begeleiding door hun ouders noodzakelijk", aldus de mededeling van de regering, die beslist om de steunmaatregel voor zelfstandigen in september te verlengen.

Walter Zinzen heeft corona gehad: “Op een bepaald moment dacht ik ‘Als dit zo moet voortduren, wil ik er niet meer bij zijn’”

Oud-VRT-journalist Walter Zinzen is stevig ziek geweest van het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij gezegd in “De afspraak op vrijdag”. “Ik ben een paar maanden uit de running geweest. Vooral de eerste weken had ik honderd procent apathie. Niets interesseerde me nog. Op een bepaald moment dacht ik “Als dit zo moet voortduren, dan wil ik er niet meer bij zijn”. Dat is de eerste keer in mijn leven dat ik dat heb gedacht. Dat heeft wel niet lang geduurd dankzij de verpleegkundigen.”

Zinzen heeft zo’n vier weken in het ziekenhuis gelegen. “Ik ben vol lof over de zorg van de artsen en de verpleegkundigen. Dat was prima. Eens thuis heb ik ook nog aan een zuurstofapparaat gehangen omdat de longen het op zich niet aankonden. Bij de meest eenvoudige handelingen ben ik een beetje buiten adem of moe. Dan moet je gaan liggen en wachten tot je weer beter bent.” 

Videospeler inladen...

Vlaamse verpleegster in Spaans ziekenhuis over hoogtepunt coronacrisis: "Vanaf 70 jaar werden patiënten afgeschreven"

Spanje is met meer dan 28.000 doden erg zwaar getroffen door het coronavirus. Het land wil nu leren uit zijn fouten. Komt er een tweede golf, dan moeten ziekenhuizen bijvoorbeeld veel sneller veel meer mensen kunnen opvangen. Onze ploeg in Madrid sprak met Ilse Van Bockstaele, een Vlaamse verpleegster. In het ziekenhuis waar zij werkt, zo beweert ze, is wel degelijk beslist om heel zieke zeventigplussers op intensieve zorg niet meer te behandelen:

Videospeler inladen...

Vlucht van of naar Italië? Enkel nog kleine handbagage onder de stoel

Bij vluchten van of naar Italië mogen de bagageluiken boven de stoelen niet langer worden gebruikt. Dat meldt de nationale luchtvaartautoriteit van Italië. Reizigers mogen wel nog handbagage meenemen, maar die moet onder de stoel kunnen worden gelegd. Kleine reiskoffers of grotere rugzakken zullen dus niet meer mee op het vliegtuig kunnen. 

Op die manier willen ze ervoor zorgen dat het niet al te druk is bij het in- en uitstappen en dat er niet te veel mensen dicht bij elkaar staan in de rij. 

Muziekfestival Crammerock gaat dit jaar niet door

Scholieren willen autonomie behouden: "Ga niet terug naar vaste lessenrooster"

Bij leerlingen van het middelbaar onderwijs is er een groot draagvlak voor een structurele verandering in het onderwijs. Zij willen het beste uit de coronacrisis behouden: meer autonomie inbouwen voor leerlingen en hen mee hun dagindeling laten bepalen. Dat blijkt uit de derde peiling van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) tussen 17 en 25 juni. 555 leerlingen, voor twee derde uit het aso, vulde de vragenlijst in..

Een ruime meerderheid (76%) geeft aan dat hun school ervoor gezorgd heeft dat ze weinig of geen achterstand in de leerstof hebben opgelopen. Toch geeft 62 procent van de respondenten aan niet goed te weten of ze dit schooljaar een achterstand hebben opgelopen. Een ijkingstoets bij het begin van het schooljaar vindt 62 procent geen goed idee. 73 procent van de scholieren denkt volgend schooljaar geen problemen te hebben om te starten met nieuwe leerstof, al is maar 27 procent het daar echt helemaal mee eens. 93 procent is niet van plan tijdens de zomer bijles te volgen, bijvoorbeeld in een zomerschool.

Na corona wil 72 procent van de scholieren regelmatig tijdens de schooluren van thuis uit voor school werken. Bijna acht op de tien (79 procent) scholieren willen zelfstandig hun werk inplannen, 82 procent van de scholieren wil mee kunnen beslissen over de dagindeling en 69 procent wil meer digitaal werken in de klas. "Ga niet terug naar het vaste lessenrooster waarin elke minuut van je dag wordt bepaald door anderen. We vragen om leerlingen inspraak te geven in hoe hun lessenrooster, hun schooldag en zelfs hun hele schoolmodel eruitziet. Flexibiliteit laat ook toe dat leerlingen sneller of trager kunnen gaan waar nodig", aldus de Vlaamse Scholierenkoepel.

De VSK vraagt ook minder nadruk te leggen op toetsen voor het rapport en meer te werken in functie van feedback.

Opnieuw 186 overlijdens in Groot-Brittannië

Er vielen in de afgelopen 24 uur 186 coronadoden in Groot-Brittannië. Zo loopt het officiële dodental in het land op tot 43.414. Als je daar de doden telt die vermoedelijk besmet waren met Covid-19 stijgt het dodental tot zeker 54.000.

Meest gelezen