Met 'zingende kikker' in de hoofdrol: "Opgewekt, vrolijk en blij, dat was "Love is all"!"

Van echte videoclips zoals die sinds de komst van MTV in 1981 schering en inslag waren, was nog geen sprake, maar Roger Glover wist midden jaren 70 toch een promotiefilmpje voor zijn lied af te leveren waardoor "Love is all" alle aandacht naar zich toe wist te trekken. In Nederland en Vlaanderen alleszins, waar het opgewekte nummer 'met de zingende kikker' snel doorsteeg naar de hoogste positie van de hitparades. Het vrolijke filmpje moest de voorbode zijn van een heuse bioscoopfilm, maar die kwam er door de oliecrisis uiteindelijk niet. Maar een gouden plaat hield Glover, die het nummer zelf niet ingezongen had, ook al leek het voor velen zo, er 45 jaar geleden in de Lage Landen wel aan over.

Nadat hij de Britse hardrockband Deep Purple, na wereldhits als "Child in time" en "Smoke on the water", verlaten had, werd Roger Glover gevraagd om de soundtrack te maken voor een tekenfilm, gebaseerd op het populaire kinderboek "The butterfly ball and the grasshopper’s feast" van Alan Aldridge en William Plomer.

Glover: "Het was de zomer van 1972, toen de Sunday Times uitpakte met een supplement in kleuren. Daarin stonden illustraties van een nieuw boek. Die vond ik erg mooi. Ik dacht er verder niet meer aan, tot een jaar later dat boek op de tafel bij mijn nieuwe management, nadat ik uit Deep Purple gezet was, zag liggen. Ik zei dat ik dat boek kende. Men vroeg me dan om daar muziek op te zetten. Ik heb geen idee waarom ze mij uitkozen. Blind vertrouwen, denk ik." (Nederlandse tv-programma "Single Luck", april 2001) Samen met toetsenist Eddie Hardin schreef hij dan het nummer "Love is all".

Helaas heb ik geen goede stem

"Wat deze single betreft, daarvan was ik zowel componist als producer. Maar nee, gezongen heb ik niet zelf. Want ik ben eigenlijk geen zanger. Ik doe soms wel wat 'backing vocals'. Maar helaas heb ik geen goede stem. Wat ik wel enigszins beschamend vond was, dat, toen "Love is all" uitkwam, iedereen dacht dat ik zo goed kon zingen." (TopPop, 1980)

'Zingende kikker' van dienst was Ronnie James Dio, die begin jaren 70 met zijn groep in het voorprogramma van Deep Purple optrad en zo de aandacht van Glover wist te trekken. Glover: "Toen ik Ronny "Love is all" hoorde zingen, gaf me dat een gevoel van volmaakte vreugde." ("Single Luck")

Maar van Dio was geen sprake op de hoes van de single, als vertolkers werden "Roger Glover & guests" vernoemd. Iets wat Dio zwaar viel, zelfs toen hij door het succes in Nederland en Vlaanderen een gouden plaat in ontvangst mocht nemen. Dio: "Op een dag kwam iemand naar me toe en zei dat hij iets voor me had: "Hier, je eerste gouden plaat!" Maar op die plaat stond de naam van Roger Glover 'en gasten'. Ik kreeg hem aangeboden, maar mijn naam stond er niet op. Dat heeft me geërgerd. Ik vond dat dat veranderd moest worden, want iedereen dacht dat Roger dat lied zong. Terwijl ik er hard aan gewerkt had en daar erkenning voor wilde. Uiteindelijk hebben ze op die plaat mijn naam erbij gezet ('featuring Ronnie Dio', red)." (”Single luck") In 1999 zong Dio het nummer nogmaals als gast tijdens een tournee van Deep Purple en dat in de Londense Royal Albert Hall. Dio overleed in 2010 ten gevolge van maagkanker.

Glover: "Het was mijn project. Als iemand anders er aanstoot aan nam dat zijn naam er niet bij stond, dan wil ik me daarvoor excuseren." ("Single Luck")

Het blijft gissen hoe die hoofdfilm er uiteindelijk zou uitgezien hebben

Het promotiefilmpje hielp ongetwijfeld mee aan het gigantische succes van de plaat in diverse Europese landen. Glover: "De video bij "Love is all" was eigenlijk bedoeld als voorfilmpje voor een hoofdfilm. Maar toen kwam 1975 en kon er door de oliecrisis nergens meer geld gevonden worden voor welk project dan ook. De hoofdfilm waarvoor de videoclip bedoeld was, werd nooit gemaakt. Dus het blijft gissen hoe die hoofdfilm er uiteindelijk zou uitgezien hebben. Maar het zou fantastisch geworden zijn, als het voorfilmpje al zo goed was, niet? Het was alleszins een project waarvan ik er genoten heb." (TopPop)

Uiteindelijk raakte het project in 1977 toch op het witte doek, zij het vooral als concertfilm, waarbij het optreden dan opgesmukt werd met beelden van balletdansers en van als pluchen dieren verklede acteurs. Glover: "Ik vond die film knullig, smakeloos en goedkoop. Ik heb me nooit zo gegeneerd als tijdens de première ervan. Het is de enige film waarin ik voorkwam en ik vond het ronduit niks. Ik haatte wat ik tijdens de première te zien kreeg. Ik wilde alleen maar weglopen. Daar denk ik liever niet aan terug." ("Single Luck")

Maar de hit nam niemand hem nog af. "Het nummer klonk dan ook erg Beatles-achtig. Mede daardoor sloeg het aan. Ook omdat het een heel opgewekt nummer is. Een vrolijk, blij nummer", aldus Dio nog. In Vlaanderen stond "Love is all" in de periode mei-juni 1975 4 weken op de hoogste positie en hield het ruim 3 maanden in de hitparade uit:

Meest gelezen