NASA

NASA looft 35.000 dollar uit voor wie de beste "maan-wc" ontwerpt

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA wil in 2024 terugkeren naar de maan. Voor die missie is NASA op zoek naar een nieuwe wc, die zowel kan dienstdoen in de ruimte als op de maan. De "maan-wc" mag best wel wat kosten, want het agentschap stelt een bedrag van 35.000 dollar (31.000 euro) ter beschikking voor wie met de beste ontwerpen komt. 

Als alles verloopt volgens plan, zullen er in 2024 opnieuw Amerikaanse astronauten op de maan staan. De voorbereidingen voor die missie, Artemis genaamd, zijn volop bezig. Een van de uitdagingen waar NASA voor staat, is: hoe kunnen de astronauten (een man en een vrouw) op een comfortabele manier naar het toilet? 

De NASA-ingenieurs kunnen blijkbaar wel wat hulp gebruiken, want hun agentschap heeft een wedstrijd uitgeschreven die het beste ontwerp voor een "maan-wc" beloont met een aardige geldprijs.  In totaal stelt NASA 35.000 dollar ter beschikking, te verdelen onder 3 winnaars.

Zwaartekracht

Een "maan-wc" moet over bijzondere eigenschappen beschikken. Ze moet enerzijds in staat zijn te functioneren in de ruimte, waar er zo goed als geen zwaartekracht is. En anderzijds moet ze ook op de maan zelf kunnen functioneren, waar er weliswaar zwaartekracht is, maar minder dan op aarde.    

Als er weinig zwaartekracht is, beginnen mensen en dingen te zweven. Dus ook uitwerpselen en urine.

Een gebrek aan zwaartekracht betekent dat mensen en dingen beginnen te zweven, en dus ook uitwerpselen en urine.  Dat wil NASA uiteraard voorkomen. Een "maan-wc" moet dus in staat zijn uitwerpselen en urine op te vangen in verschillende omstandigheden.  

Internationale ruimtestation ISS

WC's die in de ruimte gebruikt kunnen worden bestaan. Het internationale ruimtestation ISS heeft er een aan boord. Ze werkt met technologie die uitwerpselen en urine wegzuigt. Net zoals wc's in vliegtuigen.  

Maar de wc van het ISS is groot en onhandig. Bovendien zou ze ook niet werken op de maan. Daarom zoekt NASA naar een kleinere wc, waarop astronauten zowel in de ruimte als op de maan in comfortabele omstandigheden hun behoefte kunnen doen.  

Het toilet aan boord van het internationale ruimtestation ISS, groot en weinig comfortabel.
ESA

Wie denkt NASA te kunnen helpen aan een origineel ontwerp, kan terecht op de website van NASA's Lunar Loo Challenge

Meest gelezen