IMAPICTURES_IVO HENDRIKX

Natuurhulpcentrum Oudsbergen reageert op loslopende honden Genk: “Baasje is hier in fout, niet de honden”

Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum reageert verbolgen op de loslopende honden in Genk die gisteren een reeënkalfje doodbeten. Vooral voor de eigenaar van de honden is Janssen niet mals. “Honden laat je niet loslopen, zéker niet in het voorjaar.”

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen heeft op sociale media een oproep verspreid met de vraag om je honden niet zomaar los te laten lopen. Dat doen ze naar aanleiding van de harde beelden van gisteren. Natuurfotograaf Ivo Hendrikx kon op de terril in Winterslag vastleggen hoe twee honden een reeënkalfje doodbijten. “Dat zijn natuurlijk geen prettige dingen om te zien, en het kan perfect voorkomen worden.”

Janssen wijst het baasje aan als schuldige voor het voorval. “Je kan het de honden echt niet kwalijk nemen. Een hond heeft nu eenmaal een jachtinstinct, en die gaat een vluchtende prooi ook achtervolgen. Je moet al een heel goed opgeleide hond hebben om hem dan nog terug bij jou te krijgen. Het is het baasje dat hier in de fout ging. Je hond vrij laten rondlopen, daar dienen hondenweiden voor.”

Honden zullen altijd wel iets vangen of andere dieren verstoren zonder dat je het gezien hebt.
Sil Janssen, Natuurhulpcentrum Oudsbergen

“Zeker in deze periode laat je je honden niet loslopen”, vult Sil Janssen aan. “Ze zullen altijd wel iets vangen of andere dieren verstoren zonder dat je het gezien hebt. De natuur zit nu vol met jonge dieren. Vogeltjes, konijnen, hazen en jonge reeën. En die jonge dieren zijn veel minder snel dan hun ouders. Die kunnen niet ontkomen aan een snelle jager zoals een hond. Dat geldt trouwens ook voor de kat. Je wil niet weten hoeveel dieren we op dit moment binnenkrijgen die slachtoffer zijn van honden of katten. Dat gebeurt vrijwel dagelijks.”

Op sociale media is er heel wat commotie ontstaan rond de loslopende honden van gisteren. Veel mensen vinden het schandalig dat de man in kwestie alles heeft laten gebeuren. Anderen vinden dan weer dat je de natuur zijn gang moet laten gaan. “Dit is niet de natuur zijn gang laten gaan. Als een wolf of een vos dat doet wel. Maar een hond kan je zelf voeden. Die heeft geen ree nodig om te overleven. In dit geval doen de honden dat om te spelen”, zegt Janssen.

Meest gelezen