Persdienst kabinet Diependaele

Ondergrondse tunnels uit Eerste Wereldoorlog ontdekt in Wijtschate

Tijdens werken aan de riolering in het centrum van Wijtschate in Heuvelland is de aannemer op een bunker uit de Eerste Wereldoorlog gebotst. De werken werden tijdelijk stilgelegd, zodat archeologen de site konden onderzoeken. De ondergrond blijkt nu nog meer archeologische vondsten te verbergen. Zo zijn er restanten van een ondergronds, houten tunnelstelsel gevonden.

Op een vijftal plaatsen in de Hospicestraat werden restanten van houten tunnels gevonden die naar een grote, ondergrondse soldatenverblijfplaats leiden. Daarnaast zijn verschillende kleinere houten schuilplaatsen opgegraven, die mooie vondsten opleverden zoals een volledig intacte draagberrie en een houten karrenwiel.

(Lees voort onder de foto)

Persdienst kabinet Diependaele

Soldaten terugvinden?

"Waarschijnlijk is een groot deel van dit tunnelcomplex al ingestort tijdens de Eerste Wereldoorlog", zegt archeoloog Simon Verdegem. "De kans bestaat dat er soldaten achtergebleven zijn in de tunnel. In andere tunnels in de buurt hebben we ooit al eens menselijke resten gevonden, maar of dat hier ook het geval zal zijn, dat is nog niet duidelijk."

Tentoonstelling

"De vondsten zijn naar de gemeente gebracht", zegt schepen van Erfgoed Wieland De Meyer (Gemeentebelangen). "Wij leggen die stukken dan in het erfgoeddepot in Ieper. Het is de bedoeling dat we de vondsten op termijn voor tijdelijke of definitieve tentoonstellingen gebruiken." 

Persdienst kabinet Diependaele

Meest gelezen