Videospeler inladen...

Topman Volksgezondheid over aanpak coronacrisis: "We moesten voortdurend zoeken wie waarvoor bevoegd was"

De complexe staatsstructuur in ons land heeft de aanpak van de coronacrisis niet makkelijker gemaakt. Dat zegt Pedro Facon, directeur-generaal Gezondheidszorg bij de FOD Volksgezondheid, oftewel de man die achter de schermen de crisis mee moest beheersen. "De negen ministers van Volksgezondheid deden hun best, maar we moesten elke keer zoeken wie waarvoor verantwoordelijk was."

Nu de coronacrisis in rustiger vaarwater zit - om het met de woorden van viroloog Steven Van Gucht te zeggen - groeit de kritiek op de aanpak van de crisis. Vooral de politiek moet het geregeld ontgelden. Een vaak terugkerend punt? De versnipperde bevoegdheden en de vele niveaus - federaal, gewesten en gemeenschappen - waar beslissingen moesten worden genomen. 

Ons land telt in totaal negen ministers die verantwoordelijk zijn voor Volksgezondheid. Zij zaten tijdens deze crisis vaak samen in een Interministeriële Conferentie, waar Pedro Facon ook bijzat. "Het probleem is niet dat die ministers van slechte wil zijn of niet willen samenwerken. Zij willen echt hun job goed doen", zegt hij in "Terzake". "Ons land zit ingewikkeld in elkaar. De staatshervormingen hebben een ingewikkeld kluwen veroorzaakt en we moesten voortdurend zoeken naar wie waarvoor bevoegd was. Dat was niet voor elk punt op voorhand duidelijk."

Bekijk hier het volledige gesprek met Pedro Facon in "Terzake". Daaronder kunt u verder lezen. 

Videospeler inladen...

Echt een verrassing was dat ook niet, volgens Facon. "Vanuit het werkveld en vanuit de administratie is er al vaker aan de alarmbel getrokken. Deze complexe bevoegdheidsstructuur leidt tot problemen en vertraagt de besluitvorming. In een crisis is dat natuurlijk des te erger. Het is duidelijk: deze staatsstructuur veroorzaakt problemen."

"Vanuit veel verschillende hoeken - zowel Vlaanderen als Wallonië, de administratie als het terrein - zijn er al voorstellen gedaan om dit aan te pakken", zegt de topman. "Het wordt tijd dat de politiek die mensen een mandaat geeft om die opties aan te pakken. Er zijn vier scenario's waarop kan worden voortgewerkt. Alles weer federaal maken is er daar één van, maar er zijn nog andere opties. Aan alles zullen voor- en nadelen verbonden zijn. We moeten daar nu tijd voor nemen. Eens die opties uitgewerkt zijn, kan de politiek beslissen."

De topman is ervan overtuigd dat we nu beter voorbereid zijn voor een eventuele tweede golf dan dat we voorbereid waren bij de eerste golf. "Denk aan de triagecentra van ziekenhuizen en huisartsen en zelfs de strategische voorraad qua beschermingsmateriaal. Maar er zijn ook nog een aantal pijnpunten die onze aandacht nodig hebben. Zo moeten we een beter systeem hebben dat plaatselijke uitbraken snel opspoort."

Meest gelezen