Mya Verleye

Eerste onweersbuien gepasseerd in West-Vlaanderen: nu al code geel, straks mogelijk code oranje

Het wordt vandaag tropisch warm, maar vanaf de namiddag worden plaatselijk regen- en onweersbuien verwacht. Die kunnen fel zijn. Het KMI kondigt code geel af vanaf 14 uur. Mogelijk wordt dat nog opgetrokken naar code oranje.

Vandaag worden er in de loop van de namiddag en avond regen- en onweersbuien verwacht vanuit Frankrijk die lokaal hevig kunnen zijn. De onweersbuien kunnen lokaal tot wateroverlast leiden en ook gepaard gaan met hagel en zware windstoten. Het onweersrisico houdt ook komende nacht nog aan. Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen zijn de eerste onweersbuien al gepasseerd. In de streek rond Ieper viel er veel regen op korte tijd.

(Lees verder onder tweets)

Het KMI kondigt voor vanmiddag vanaf 14 uur code geel aan voor onweer voor het hele land. "Aangezien sommige weermodellen suggereren dat er lokaal meer dan 30 l/m² kan vallen in een uur tijd en dat er een kans bestaat op hagelstenen van om en bij 3 cm, is het mogelijk dat vrijdag de onweerswaarschuwing opgeschaald wordt naar oranje", laat het KMI weten.

Code geel staat voor lokaal onweer met ofwel zware regenval of hagelbuien of rukwinden of blikseminslagen, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen. Code oranje betekent verspreid hevig onweer met intense regenval of hagelbuien of hevige rukwinden of blikseminslagen, die op grotere schaal voor schade of overlast zorgen.

Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende brandweerinterventies. Mensen die schade hebben en de brandweer nodig hebben, maar niet in levensgevaar verkeren, kunnen op dat nummer terecht. Het noodnummer 112 blijft zo vrij voor mensen in levensgevaar.

Wat brengt het weer de komende dagen?

Morgen/zaterdag trekt een storing met regen of buien vanaf het westen door ons land. Het wordt wisselend tot soms zwaarbewolkt. Er is ook kans op plaatselijke onweersbuien. In de namiddag wordt het vanaf het westen grotendeels droog en verschijnen er meer opklaringen. Het wordt nog zo'n 24 graden in het centrum van het land.

Zondag trekt een nieuwe storing vanaf het zuidoosten door het land. De bewolking neemt toe en vooral in de namiddag krijgen we vooral over de oostelijke landshelft wat regen of (onweers)buien. Het wordt koeler met maxima rond 20 graden in het centrum.

Begin volgende week blijft het wisselend bewolkt en overwegend droog, met soms wat regen, en maxima rond 21 graden.

Bekijk hier het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen