Man die burgemeester Brugge neerstak, zal onderzocht worden door psychiater

De man die afgelopen zaterdag de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V) aanviel met een mes, blijft in de gevangenis. De fauw was als advocaat bewindvoerder van de man: hij beheerde zijn geld, omdat de man daar zelf niet toe in staat was. De fauw moest geopeerd worden, maar heeft de aanval overleefd.

De burgemeester van Brugge Dirk De fauw (CD&V) kon de dag na de aanval zelf al navertellen wat er was gebeurd. Hij had een afspraak op zijn advocatenkantoor met een man van wie hij bewindvoerder was. Toen hij aankwam, probeerde de man zijn keel over te snijden met een aardappelmes. Daarna vluchtte hij weg, maar even later kon hij worden ingerekend. De chauffeur van De fauw kon de burgemeester na de aanval meteen naar het ziekenhuis brengen. Daar werd hij geopereerd. In "De zevende dag" op één zei hij nadien dat hij geluk heeft gehad. "Ik heb vannacht de beelden enkele keren voor mijn ogen gezien en gedacht dat het veel erger kon geweest zijn", zei De fauw.

Wat de dader bezielde, blijft nog onduidelijk. De man weigert nog altijd om te praten. "Op het moment dat ik mijn cliënt ontmoette, leek er mij mogelijk sprake van een shocktoestand", zegt zijn advocaat Yen Buytaert. "Intussen heb ik de indruk dat hij zich aan het aanpassen is, maar ik heb niet de indruk dat hij in optimale vorm is." De raadkamer heeft zijn aanhouding nu bevestigd, en beslist dat hij psychiatrisch onderzocht moet worden. "Mijn cliënt heeft een psychiatrisch verleden en een psychiatrisch heden", zegt advocaat Buytaert. "Het onderzoek is dan ook van cruciaal belang."

De advocaat zal nog met de man overleggen of hij in beroep wil gaan tegen zijn aanhouding, maar hij acht die kans "minimaal".

Meest gelezen