Natuurpunt

10 ha bos rond Schulensmeer wordt dan toch niet gekapt, na kritiek van buurtbewoners

Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos passen hun plannen voor de herinrichting van het Schulensbroek aan, na overleg met de buurtbewoners en het kabinet van Vlaams minister van Natuur en Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Aan de randen zullen minder bomen gekapt worden, zodat het uitzicht zo veel mogelijk behouden blijft. 

Het Schulensmeer zal vanaf eind dit jaar een metamorfose ondergaan omwille van het Europese natuurproject Life Delta. Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaatschappij gaan oa het meer minder diep maken, zodat er een rietmoeras ontstaat. En de verboste delen in het Schulensbroek worden weer open gemaakt zodat zeldzame vogelsoorten zoals de roerdomp, de kwartelkoning en bruine kiekendief er beter kunnen overleven.  Maar buurtbewoners hebben zich de voorbije maanden hevig verzet tegen de plannen.  Nu hebben alle partijen een compromis bereikt,  er zal 10 ha aan bomen minder gekapt worden aan de randen van het gebied. 

Toch bomen kappen

"Aan het Schulensmeer zelf zullen we de bomen toch wel moeten kappen", legt Chris Dictus van Natuurpunt uit." Anders kunnen we het rietmoeras niet aanleggen en dat is net de bedoeling van dit Europese natuurproject. Maar aan de randen van het Schulensbroek kunnen we wel enkele kleinere bosjes sparen. Zo blijft het uitzicht beter behouden."

Ook Natuurpunt was geschrokken van het uitzicht na het kappen van bomen vlakbij het industrieterrein Daelemveld in Herk-de-Stad, omdat je daardoor van aan het bezoekerscentrum aan het Schulensmeer plots de bedrijven kon zien liggen.  "We gaan nu ook een hoog groenscherm met bomen aanleggen tussen Schulensbroek en die aangrenzende KMO-zone", gaat Dictus verder. "In Getevallei gaan we nog eens 20 ha extra bos realiseren, dan is op ongeveer 1 kilometer van Schulensbroek.”

Het is de bedoeling om eind dit jaar van start te gaan met de werkzaamheden. 

Meest gelezen