Virtuele lessen worden duurder: digitaal leerplatform Smartschool trekt prijzen op

Smartschool, het digitaal platform dat vooral in het middelbaar onderwijs wordt gebruikt voor onder meer taken en contact tussen leerkrachten en ouders, wordt vanaf volgend schooljaar duurder. De scholen zitten met de handen in het haar, want ze kunnen de prijsstijging niet meer doorrekenen aan de ouders. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) nodigt Smartschool uit voor een gesprek. 

Voor veel leerlingen in het secundair onderwijs is Smartschool dagelijkse kost. Via dat digitaal platform houdt de school contact met de leerlingen én met de ouders. De agenda, taken, lesmateriaal, punten, mededelingen: het is er vaak allemaal op te vinden. Tijdens de coronacrisis - toen de scholen gesloten waren - leunden heel wat leerkrachten bijna volledig op Smartschool, met onder meer onlinelessen. 

Deze week - vlak voor het einde van het schooljaar - kregen de scholen die Smartschool gebruiken plots nieuwe prijzen door, voor volgend schooljaar. Wat blijkt? Een behoorlijke prijsstijging. VRT NWS contacteerde enkele scholen en zij spreken van een stijging van 20 procent voor de delen die de leerlingen en ouders gebruiken en 40 procent voor de delen die de scholen intern gebruiken. 

Doorrekenen?

"De ouders van een leerling betaalden tot nu 10,89 euro. Nu wordt dat 13,10 euro", zegt Peter Vanthuyne, directeur van het Technisch Atheneum Ieper (zie audio onder). Alleen kunnen de scholen die extra kostprijs niet meer doorrekenen aan de ouders, zo klinkt het. "Wij laten ruim op voorhand weten wat de kosten zullen zijn. Voor volgend jaar hebben we dat dus al gedaan", zegt Marc Gorris, directeur van de sport- en handelsschool in Turnhout. Bovendien zijn de schoolreglementen al opgesteld en daar moet ook een kostenanalyse voor volgend schooljaar bijzitten, zo zeggen ze. 

Concreet zullen de scholen dus zélf 3 euro per student moeten ophoesten als ze Smartschool willen blijven gebruiken. Daarbovenop is er ook de stijging voor het onderdeel dat intern wordt gebruikt. "Voor ons zal het alles samen toch zo'n 1.000 euro zijn. Ik weet niet goed hoe we dat gaan doen", zegt Vanthuyne. "We werken al elf jaar met dit systeem. Zowel ouders als leerlingen zijn ermee vertrouwd. Dan kan je niet plots in een vakantie overstappen naar een ander systeem. Als er in de toekomst nog zulke prijsstijgingen komen, zullen we wel overwegen de samenwerking stop te zetten."

Eerste keer

Smartschool zelf benadrukt dat het de eerste keer is dat de prijzen worden verhoogd. Bovendien heeft het bedrijf het afgelopen jaar ook veel extra kosten gemaakt, met onder meer de mogelijkheid om live les te geven en extra servercapaciteit, zo klinkt het. Naar eigen zeggen kunnen ze niet anders dan de kosten doorrekenen. 

"Het gaat hier om een privébedrijf waarvan wij de tarieven niet bepalen", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Zo'n plotse en erg hoge stijging roept wel vragen op. Daarom zal ik Smartschool uitnodigen om dit toe te lichten en we zullen kijken wat we daaraan kunnen doen."

Meest gelezen