"De vreemden weg, ja": voorzitter gemeenteraad Grimbergen stapt op na racistisch incident 

In Grimbergen stapt de voorzitter van de gemeenteraad, Martine De Coppel (Vernieuwing), op na een racistisch incident. Tijdens een onlinegemeenteraad haalde ze uit naar vreemdelingen met de uitspraak "De vreemden weg, ja".

Martine De Coppel neemt ontslag als voorzitter van de Grimbergse gemeenteraad nadat gisteren ophef was ontstaan bij een uitspraak van haar tijdens de onlinegemeenteraad.  De Coppel maakt deel uit van de partij Vernieuwing, een partij die ontstaan is vanuit Vlaams Belang, maar die zich intussen van die partij distantieert.

"Toen het ging over het aangenamer maken van de dorpskern hoorden we de voorzitster zeggen: De vreemden weg, ja", zegt CD&V-raadslid Jelle De Wilde. "We waren zo verbouwereerd en hebben haar onmiddellijk om excuses gevraagd. Maar die hebben we niet echt gekregen. Ze heeft zich enkel geëxcuseerd voor het feit dat de microfoon nog aanstond." 

Bekijk en beluister het bewuste fragment (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Excuses

Later op de avond zou de voorzitter toch haar excuses hebben aangeboden. Maar intussen stuurden de verschillende oppositiepartijen al aan op een ontslag. "Haar geloofwaardigheid is weg, wij vragen dan ook dat ze haar conclusies trekt", zegt De Wilde. "Ook alle meerderheidspartijen hebben afstand genomen van haar uitspraak." 

Dit was een ongelukkige uitspraak, maar dergelijke opmerkingen kunnen niet door de beugel

Chantal Lauwers, voorzitter Vernieuwing

De voorzitter van haar partij Vernieuwing laat nu weten dat De Coppel opstapt. "Hoewel Martine zich na het incident verontschuldigd heeft, en dat misschien wel op een ongelukkige manier,  heeft Martine beslist om haar mandaat neer te leggen", vertelt de voorzitter van de partij, Chantal Lauwers.

"Wij hebben haar ontslag uit de functie als partij aanvaard, omdat we als partij vinden dat dergelijke opmerkingen niet door de beugel kunnen." Lauwers is echter wel verbaasd over de uitspraak van haar partijgenote. "Wij kennen Martine als een sociaal en sterk geëngageerd persoon, dit was een ongelukkige uitspraak." Normaal zou De Coppel eind 2021 schepen worden in Grimbergen, of ze dat mandaat zal opnemen is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen