provincie Vlaams-Brabant

Stationsomgeving Wezemaal krijgt complete make-over: "Nog meer mensen op de fiets of trein krijgen"

De stationsomgeving van Wezemaal bij Rotselaar zal er over enkele jaren heel anders uitzien. Verschillende partners investeren samen meer dan 13 miljoen euro om van het station een modern mobiliteitsknooppunt te maken. 

Infrabel, de NMBS, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Rotselaar slaan de handen in elkaar voor een ambitieus mobiliteitsproject. Dat zal in Wezemaal zorgen voor een betere verkeersdoorstroming en een verhoogde verkeersveiligheid. Tegelijk wordt de fietsverbinding met Leuven en Aarschot verbeterd. 

Vier kilometer nieuwe fietssnelweg

De gemeente Rotselaar zorgt voor een nieuw stuk fietssnelweg tussen de Abdijlaan en het station van Wezemaal, goed voor een lengte van 1,8 kilometer. Infrabel vervangt de overweg in de Langestraat door een autotunnel. Naast de spoorbrug komt er voor de fietssnelweg een aparte brug. De provincie tot slot legt een nieuw stuk fietssnelweg aan tussen het station en de Bert Leysenlaan, goed voor 2,5 kilometer. De onteigeningen zijn volop bezig. Dat is samen goed voor ruim vier kilometer nieuwe fietssnelweg. 

provincie Vlaams-Brabant

Tunnel onder spoor

De blikvanger van het project wordt de nieuwe tunnel onder de spoorweg, ter hoogte van de huidige overweg in de Langestraat (foto hierboven). Dat is een gezamenlijk project van de NMBS en Infrabel. Zij vernieuwen ook de stationsomgeving en de bijhorende parkeerplaats. Deze werken zouden volgens de huidige planning na de zomer 2021 kunnen starten en zouden ongeveer 2 jaar duren. Ze zijn begroot op 9 miljoen euro.

Modal shift

De zware investering, die de vier partners samen doen, gebeurt niet zomaar. "Wij willen hiermee de modal shift aanmoedigen", zegt Carine Goris, schepen voor mobiliteit van Rotselaar. "Dat wil zeggen dat we meer mensen, die naar Leuven of Brussel gaan werken, op de fiets of de trein willen krijgen.  Ook het lokale fietsverkeer zal uiteraard mee kunnen profiteren van deze investeringen." Gedeputeerde Tom Dehaene vult aan: "Dit is een enorme verbetering voor de F25 fietsnelweg. We staan de gemeente Rotselaar bij met subsidies, maar we voeren een deel van de werken ook uit in eigen beheer. Zo besteden we als provincie 4 miljoen euro aan dit project."

Meest gelezen