Moordenaar Hans Van Themsche mag niet vervroegd vrij

Moordenaar Hans Van Themsche krijgt geen vervroegde invrijheidstelling.  Dat heeft de strafuitvoeringsrechtbank beslist. Hij had gevraagd om beperkte detentie of een enkelband. Van Themsche schoot op 11 mei 2006 verschillende mensen neer op straat in Antwerpen. Hij deed dat uit racistische overwegingen. Twee mensen lieten het leven, onder wie een peuter van 2. In 2007 kreeg hij levenslang.

Het was voor het eerst sinds zijn veroordeling dat Hans Van Themsche vroeg om beperkte detentie, zijnde af en toe de gevangenis mogen verlaten, of met een enkelband zijn straf thuis verder uitzitten.  Wie levenslang krijgt, mag zo'n vraag indienen na 10 jaar. Maar de strafuitvoeringsrechtbank kende dat niet toe. Van Themsche blijft voorlopig dus in de cel.

Hans Van Themsche op zijn proces in oktober 2007
BELGA/VAN ASSCHE

Op 11 mei 2006 richtte Van Themsche een bloedbad aan in de straten van Antwerpen. Die ochtend had de toen 18-jarige Van Themssche, in plaats van naar school te gaan, de trein genomen naar Antwerpen. Daar liet hij zich kaalscheren bij de kapper, kocht hij een jachtgeweer bij een wapenhandelaar en begon hij aan zijn dodelijke tocht. Bij de schietpartij kwamen de peuter Luna en haar Malinese oppas om het leven, een Turkse vrouw raakte zwaargewond. Van Themsche kon meteen worden ingerekend door een Antwerpse hoofdinspecteur die in de buurt aan het lunchen was. Op 10 oktober 2007 werd hij schuldig bevonden voor de moorden. Ook de racistische motieven worden bewezen geacht. Hij werd veroordeeld tot levenslang.

Meest gelezen