AFP

Op reis naar Spanje: hoe verloopt dat en met welke maatregelen moet je rekening houden tijdens je vakantie?

De grote vakantie is begonnen, en toeristen zijn ook weer welkom in Spanje, na Frankrijk het favoriete vakantieland van de Belgen. Maar het coronavirus heeft lelijk huisgehouden in Spanje. Is reizen naar Spanje wel veilig? De overheid heeft samen met de sector een hele reeks maatregelen uitgewerkt. Als je naar Spanje wil reizen, ben je maar beter voorbereid: hieronder vind je een overzicht van de maatregelen.

Het toerisme maakt twaalf procent uit van de Spaanse economie. Er is Spanje dus veel aan gelegen om de toeristen ook deze zomer weer te lokken. Volgens de officiële cijfers is het coronavirus in Spanje onder controle, het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen is laag, op een aantal plaatselijke uitbraken na. Spanjaarden mogen dus weer rondreizen, en ook voor buitenlanders zijn de grenzen zijn weer open gegaan op 21 juni. Wie in Spanje aankomt, hoeft niet meer in quarantaine.

De reis: driedubbele controle in luchthavens en havens

Op de luchthaven en in de havens is een drievoudige controle voorzien. Je temperatuur wordt gemeten, je moet een formulier invullen waarop je aangeeft of je al dan niet besmet bent geweest, en er wordt gekeken of je symptomen vertoont. Bij de minste twijfel wordt er een arts bij geroepen om je verder te onderzoeken.

Op het vliegtuig is de anderhalve-meter-regel wel losgelaten. Vluchten worden volgeboekt. Er is geen barservice op het vliegtuig, en er wordt gevraagd dat iedereen zoveel mogelijk blijft zitten. Mondmaskers zijn verplicht, ook op de luchthavens. De luchtvaartsector maakt zich sterk dat vliegen veilig is, onder meer door een gesofisticeerd luchtverversingssysteem.

Op de weg zijn die controles er niet. Automobilisten kunnen dus gewoon net als anders de grens over rijden. Lange-afstandstreinen naar Spanje vanuit Frankrijk rijden er nog niet.

AFP or licensors

Hou anderhalve meter afstand, en draag in gesloten ruimtes altijd een mondkapje

Overal in Spanje is anderhalve meter afstand houden de regel. In gesloten ruimtes is een mondmasker altijd verplicht, maar ook buiten moet je een mondkapje opzetten als je niet voldoende afstand kan houden. Ook op het openbaar vervoer zijn mondmaskers verplicht. Elke regio heeft eigen maatregelen uitgewerkt voor de toeristische sector, maar de basisregels blijven overal dezelfde.

Hotels: bij voorkeur geen stoffen handdoeken en overal ontsmettingsgel

Hotels mogen in de meeste regio's tot driekwart vol geboekt worden. Ook voor restaurants en bars geldt dat. Ze moeten zo worden ingericht dat klanten afstand kunnen houden van elkaar en van het personeel. Toonbanken en pennen aan de receptie moeten voortdurend ontsmet worden. Liften mogen maar met één of enkele mensen tegelijk gebruikt worden, afhankelijk van de grootte.

Alle gemeenschappelijke ruimtes moeten geregeld schoongemaakt en ontsmet worden, vooral de toiletten. Bij voorkeur worden daar geen stoffen handdoeken gebruikt, anders moeten ze tot zes keer per dag vervangen worden. Overal moet ontsmettingsgel voorhanden zijn.

Klanten moeten bij voorkeur elektronisch betalen, en ook elektronische sleutelkaarten worden aanbevolen. Personeel dat hun koffers draagt, moet handschoenen dragen. Overal moet er voldoende verluchting zijn.

De kamers moeten zeer geregeld worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Er wordt aanbevolen om zo weinig mogelijk textiel in de kamers te houden. Bij elke nieuwe gebruiker wordt de kamer grondig ontsmet.

AFP or licensors

Ontbijtzalen en restaurants: zo weinig mogelijk interactie

De sector beveelt aan om zo min mogelijk interactie tussen klanten mogelijk te maken. Ontbijtbuffetten zullen wellicht in veel hotels afgeschaft zijn, maar als er toch een buffet is, moeten er maatregelen getroffen worden, zoals beschermende wanden in plexiglas, of alles aanbieden in persoonlijke porties.

Peper- en zoutvaatjes, suikerpotten, en andere gemeenschappelijk gebruikte dingen worden zoveel mogelijk vermeden. Ook menukaarten zijn mogelijke haarden van besmetting en dus af te raden.

Reservaties: gratis annulering bij nieuwe uitbraak

De Spaanse overheid houdt er rekening mee dat er nieuwe uitbraken kunnen opduiken. Daarom is de regel dat verblijven in hotels in zo'n geval gratis geannuleerd kunnen worden. Om diezelfde reden wordt aanbevolen dat hotels en websites tarieven aanbieden zonder voorafbetaling. Op die manier hoeft het geld in geval van een nieuwe uitbraak niet te worden teruggevorderd.

Campings: mondkapje verplicht als afstand houden niet mogelijk is

Ook op campings geldt de algemene regel dat een mondkapje verplicht is als anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is. Gemeenschappelijke ruimtes of verblijfseenheden moeten er geregeld worden schoongemaakt en ontsmet, wachtrijen moeten zo worden georganiseerd dat afstand houden mogelijk is, er moeten minder tafels op grotere afstand zijn in de restaurants. Er mogen, net als in de hotels, geen grote evenementen worden georganiseerd. Ook de animatie wordt aangepast aan de regels. Overal wordt ontsmettingsgel voorzien.

Strand en zwembad: zwemmen niet verboden, mits voldoende afstand

Ook op het strand en aan het zwembad, en in de (hotel/camping)bar blijft de regel: anderhalve meter afstand bewaren, en anders een masker dragen. Zwemmen is niet verboden. Maar ook bij het zwemmen moet je zoveel mogelijk afstand houden.

AFP or licensors

Ligzetels moeten op ruime afstand van elkaar worden geplaatst, en als je je verplaatst van het zwembad naar de bar of naar het toilet, moet je een mondmasker dragen, als je niet voldoende afstand kunt houden.

De organisatie van de stranden wordt overgelaten aan de lokale overheden. Maar ook daar blijft de regel: afstand houden, en als dat niet kan mondmasker dragen. Het is niet de bedoeling dat de stranden volgepakt liggen met toeristen. Maar hoe dat in de praktijk precies geregeld wordt, hangt af van plaats tot plaats, en van de omstandigheden.

Geen dansvloer in discotheken, zij blijven dan ook meestal dicht

In de meeste regio's wordt ook de opening van de discotheken nog even uitgesteld. Discotheken mogen in principe opengaan, maar zonder dansvloer, en de klanten zullen alleen mogen zitten aan tafeltjes. Hetzelfde geldt voor nachtclubs.

Meest gelezen