"Vrijer en warmer contact" kan weer in woonzorgcentra: aanrakingen en gesprek zonder masker mogen

Vanaf maandag is er weer "vrijer en warmer" contact mogelijk in de woonzorgcentra. De Vlaamse Taskforce heeft soepelere richtlijnen uitgewerkt voor bewoners en bezoekers. Al blijft het aan de woonzorgcentra zelf om te bepalen hoe snel de genormaliseerde werking kan starten.

Het normale leven zo veel mogelijk hervatten. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe maatregelen die de taskforce heeft opgesteld voor de ouderenzorgvoorzieningen in Vlaanderen. Bezoek van een familielid of naaste zal gemoedelijker kunnen verlopen. "Bezoekers zullen hun naaste opnieuw kunnen aanraken, praten zonder masker en nabij zijn", klinkt het. Anderhalve meter afstand houden is binnen die sociale bubbel dus niet meer nodig. Huisdieren mogen vanaf maandag ook opnieuw mee op bezoek.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook het contact van de bewoners onderling zal vrijer mogen verlopen. "Binnen hun leefgroep kunnen bewoners sociale bubbels vormen met medebewoners, waarbinnen warmer contact mogelijk is. Bewoners kunnen dus weer dichter bij elkaar komen, zonder masker." Vrijwilligers kunnen ook opnieuw aan de slag, bijvoorbeeld in de cafetaria of de ontmoetingsruimtes.

"Het is nog steeds aan elk woonzorgcentrum en andere ouderenvoorzieningen om zelf de bezoekregeling en andere afspraken op te stellen, maar we vragen uitdrukkelijk om het psychisch-sociaal welzijn van de bewoners af te wegen wanneer men beperkingen oplegt. Beperkingen moeten de uitzondering zijn", zegt Karine Moykens, de voorzitter van de Vlaamse taskforce.

Sowieso gelden er nog steeds algemene veiligheidsvoorschriften. Iedereen die een woonzorgcentrum binnengaat, moet een mondmasker dragen en ook correcte handhygiëne blijft noodzakelijk. Alle ouderenvoorzieningen moeten ook hun uitbraakplan op punt stellen, stelt de Taskforce. Begin deze maand werden de maatregelen voor de woonzorgcentra al eens versoepeld.

Meest gelezen