SP.A verdedigt premie van 300 euro voor het zorgpersoneel: "Dit is maar de eerste stap"

De eenmalige premie van 300 euro voor het personeel in de ziekenhuizen en thuisverpleging is maar een eerste stap. Dat zegt SP.A-voorzitter Conner Rousseau. "We moeten ook werk maken van een duurzame loonsverhoging voor het zorgpersoneel." Ondertussen reageren de christelijke vakbond ACV en zorgkoepel Zorgnet Icuro verbaasd op de eenmalige premie voor het zorgpersoneel.

Een cheque van 300 euro om uit te geven in een winkel, in de horeca of om een culturele activiteit te doen. Dat is wat het zorgpersoneel krijgt dat in een ziekenhuis van de federale overheid werkt, de thuisverplegers en personeel in wijkzorgcentra. Zo'n 125 000 mensen komen in aanmerking, de federale overheid maakt voor de maatregel in totaal 37,5 miljoen euro vrij.

Het personeel van woonzorgcentra, revalidatieklinieken en centra voor mensen met een handicap krijgen de premie niet. Dat valt onder Vlaamse bevoegdheid.  

Pralines

"De eenmalige premie van 300 euro voor het personeel in de ziekenhuizen en thuisverpleging is maar een eerste stap." Dat zegt SP.A-voorzitter Conner Rousseau.

Zijn partij had in de Kamer voor die premie gepleit, maar uit de zorgsector kwam daar vanmorgen direct veel kritiek op. De regering moet ook werk maken van een duurzame loonsverhoging voor het zorgpersoneel, zegt Rousseau. Hij wijst er ook op dat de Vlaamse regeringspartijen N-VA, CD&V en Open VLD een premie voor het personeel in de woonzorgcentra hebben weggestemd.   

Ondertussen is er al heel wat kritiek vanuit de zorgsector. De christelijke vakbond reageert verbolgen. "Het lijkt een beetje lachen met de mensen, alsof je ze een doos pralines geeft. Dankjewel en dan gaan we gewoon verder", zegt Mark Selleslach van het ACV.

"Het personeel verwacht een structurele maatregel en daarover is ook overleg bezig. Dus wij snappen helemaal niet waarom men nu met een eenmalig iets afkomt wat helemaal niet is wat de mensen verwachten."

Ik hoop dat dit geen aalmoes is

Topvrouw Margot Cloet van zorgnet Icuro

Bij de topvrouw van Zorgnet Icuro Margot Cloet is gelijkaardige kritiek te horen: "Ik hoop dat dit geen aalmoes is en dat we ook werk kunnen maken van een structurele loonsverhoging, want daarover zijn momenteel onderhandelingen bezig."

Bovendien hoopt Cloet dat de premie niet beperkt blijft tot enkel het personeel van de federale instellingen: "Anders krijg je discriminatie. Dan krijgt een verpleegkundige in een woonzorgcentrum of een revalidatiekliniek minder dan een verpleegkundige in een ziekenhuis. Dat zou echt wel een kaakslag zijn voor de medewerkers."

Cloet pleit ervoor dat alle maatregelen die op het federale niveau genomen worden, ook meteen van toepassing zijn op het Vlaamse niveau.

Woonzorgcentra: "Dit is enorm pijnlijk"

Personeel van woonzorgcentra komt dus niet in aanmerking voor de zorgpremie omdat dat een Vlaamse bevoegdheid is. En dat komt hard aan. "Dit is enorm pijnlijk voor al onze medewerkers die overuren klopten tijdens de coronacrisis", zegt Ida Verleyen, directeur van GZA Zorg en Wonen met 10 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen, aan Radio 2 Antwerpen.

"Wij hebben het verschil tussen Vlaanderen en de federale overheid duidelijk mogen ondervinden tijdens deze coronacrisis. Men dacht altijd pas heel laat aan ons en nu is er opnieuw een verschil in waardering.

 

Meest gelezen