Een recordaantal dolfijnen spoelt dood aan op de Franse stranden, oorzaak is visserij

Het aantal dode dolfijnen dat aanspoelt op de westkust van Frankrijk neemt steeds meer toe. Milieugroepen vrezen dat het voortbestaan van die dieren in dat deel van de oceaan in gevaar komt. Oorzaak zou de visserij zijn die ongewild dolfijnen en bruinvissen verstrikt in de netten. 

De voorbije drie jaar zijn er al meer dan duizend dolfijnen aangespoeld op de Atlantische kust van Frankrijk. Veel van die dieren zijn verminkt met gebroken botten of afgerukte staarten of vinnen. Volgens milieugroepen is het aantal dieren dat echt omkomt zeker tien keer groter omdat slechts een klein aantal aanspoelt op de kusten. (Lees verder onder de foto)

De meeste van die dolfijnen zouden verdrinken als ze verstrikt geraken in de netten van vissersboten. De kwetsuren aan staart en vinnen zouden vooral het gevolg zijn van pogingen om uit die netten te ontsnappen. 

De stijging heeft wellicht te maken met nieuwe netten en technieken van vissers in de Golf van Biskaje -tussen Bretagne en de noordkust van Spanje- om op zeebaars te vissen. Het is niet de bedoeling de dolfijnen te vangen, maar die raken dus wel vast in de netten. Het zijn zoogdieren en die moeten dus aan de oppervlakte naar lucht komen happen. 

De Franse wet verplicht vissers om het aantal per ongeluk gevangen zoogdieren en niet-gewenste vissen te melden, maar dat wordt nauwelijks nageleefd. Dierenrechtenactivisten willen nu ook de visserij in een aantal zones aan banden leggen en de installatie van een geluidsyssteem dat dolfijnen zou weghouden van de vissersschepen. 

Meest gelezen