11 minderjarige verdachten van rellen in Anderlecht opgepakt

In het onderzoek naar de rellen in Anderlecht begin april zijn de afgelopen dagen elf minderjarige verdachten opgepakt. Vijf van hen werden door de jeugdrechter geplaatst in een instelling. “Het valt niet uit te sluiten dat er nog arrestaties zullen volgen in de loop van de komende dagen”, zegt het Brusselse parket.

De rellen op 11 april kwamen er bij protesten rond de dood van de 19-jarige Adil. Toen de politie hem wilde controleren in het kader van het verbod op niet-essentiële verplaatsingen, sloeg de tiener op de vlucht met zijn scooter. Het kwam tot een achtervolging, waarbij de jongeman frontaal botste op een politiewagen die in versterking kwam aangereden.

Tientallen jongeren raakten enkele dagen later slaags met de politie in Anderlecht en een van hen kon aan de haal gaan met een dienstwapen dat was achtergelaten in een vernielde combi. Het wapen werd weken later teruggevonden, de vermoedelijke dief gaf zichzelf uiteindelijk aan en zit sindsdien in voorlopige hechtenis. 

In het onderzoek naar de rellen kon de politie afgelopen week elf minderjarigen oppakken. Een van hen woont in het arrondissement Halle-Vilvoorde en werd ter beschikking gesteld van het lokale parket. “De tien anderen, allen tussen de 14 en 18 jaar oud, werden door het jeugdparket van Brussel verhoord”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman.

“Vijf van hen werden uiteindelijk door de jeugdrechter geplaatst in een instelling. Twee werden vrijgelaten onder zeer strikte voorwaarden. Een van de minderjarigen werd vrijgelaten en zal worden opgevolgd, een negende werd gedagvaard en zal zich voor de jeugdrechtbank moeten verantwoorden. De tiende verdachte werd vrijgelaten na verhoor.”

Meest gelezen