Grafisch ontwerper Milton Glaser overleden, bedenker van het wereldberoemde "I ♥ NY"-logo

In de Verenigde Staten is grafisch ontwerper Milton Glaser overleden. Glaser werd in de jaren 1960 en 70 onder meer beroemd met een poster van muzikant Bob Dylan en het alombekende "I ♥ NY"-logo.

Met enkele eenvoudige kleuren en vormen wist Milton Glaser op posters en boekomslagen en in logo's en advertenties de geest van de jaren 1960 vast te leggen. In de late jaren 60 richtte hij samen met anderen "New York magazine" op. Nog geen tien jaar later werden hij en een medeoprichter op straat gezet door mediatycoon Rupert Murdoch, die het magazine net opgekocht had. Uit verontwaardiging stapte ook een deel van het personeel op.

Glaser werd onder meer beroemd met een poster van muzikant Bob Dylan, in 1966 ontworpen voor het album "Bob Dylan's Greatest Hits". Glaser beeldde Dylan in profiel af, met psychedelisch, golvend haar. Onderaan enkel de naam "Dylan" in een van Glasers bekende lettertypes. (De tekst gaat voort onder de afbeelding.)

miltonglaser.com

Maar allicht voor veel mensen meer tot de verbeelding sprekend was zijn ontwerp van het alombekende "I love NY"-logo. Dat logo, met daarin een hartje en een lettertype in typemachinestijl, bedacht hij eind jaren 70 voor een campagne om het imago van de staat New York op te blinken, in een tijd dat misdaad en een oplopend begrotingstekort de nieuwsberichten domineerden.

Glaser, zelf geboren in de stad New York en afkomstig uit een gezin van Hongaars-joodse immigranten, ontwierp het logo destijds naar verluidt zonder ervoor betaald te worden. Intussen prijkt het op miljoenen, zo niet miljarden T-shirts, koffiemokken, badges en andere hebbedingen. Opvallend: het werd ontworpen voor de staat New York, maar wordt nu vooral aan de man gebracht als merchandising voor de stad New York City. (De tekst gaat voort onder de foto.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In 2004 won Glaser de National Design Award, een lifetime achievement award uitgereikt door het Cooper-Hewitt National Design Museum. In 2010 overhandigde toenmalig president Barack Obama hem de National Medal of Arts (foto onderaan).

In een interview liet Glaser ooit eens verstaan dat het een uitdaging was om zijn stijl fris en vernieuwend te houden. "Er is een enorme druk om voorbije successen te herhalen. Maar dat is een zekere dood. Ik zou geen regenboog meer kunnen maken, ook al hangt mijn leven ervan af", voegde hij daar aan toe, verwijzend naar een bekend ontwerp uit de jaren 60.

Glaser overleed vrijdag aan een beroerte en nierfalen, liet zijn vrouw Shirley aan The New York Times weten, uitgerekend op zijn 91e verjaardag.

Een uitgebreid overzicht van zijn werk vindt u op de website miltonglaser.com.

AP2010

Meest gelezen