Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse staat Mississippi haalt "Confederate battle flag" uit de staatsvlag

De Amerikaanse staat Mississippi gaat zijn vlag veranderen. Het embleem van de zuidelijke Confederatie die tijdens de burgeroorlog voor de slavernij vocht, wordt eruit gehaald. Zowel het Huis van Afgevaardigen als de Senaat van de staat heeft dat goedgekeurd, in de marge van het protest tegen racisme en politiegeweld. De Republikeinse gouverneur volgt het wetsvoorstel. Mississippi is de laatste staat die dat symbool nog in de vlag voert. 

De vlag was al lang omstreden en in 2001 mislukte een referendum over de invoering van een nieuwe vlag. Met de huidige protesten tegen racisme en politiegeweld hoopten de voorstanders dat de vlag deze keer wel gewijzigd kan worden.

Dat moest dan gebeuren via een stemming in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van Mississippi. Beide kamers schaarden zich achter het voorstel met een tweederdemeerderheid. De Republikeinse gouverneur Tate Reeves wilde de vlag wel behouden, maar gaf al aan zijn vetorecht niet te zullen gebruiken als het voorstel goedgekeurd zou worden.

In Mississippi is 61 procent van de bevolking blank en ongeveer 36 procent zwart. Vooral die laatsten ergeren zich aan de "Confederate" vlag, maar ook veel blanken vinden dat niet meer van deze tijd. De voorstanders willen een nieuwe vlag invoeren met de magnoliaboom. Die boom en de bloem zijn het symbool van de staat.

Magnolia of "Southern Cross"?

De bekende rode vlag met blauwe dwarskruis en daarin de 13 sterren van de staten van de zuidelijke Confederatie is erg berucht. Dat was de "Southern Cross" (zuiderkruis) of "strijdvlag" die wapperde boven de zuidelijke troepen op de slagvelden van de Burgeroorlog (1861-1865), maar het was nooit de officiële vlag van de Confederatie. Die omvatte wel dat symbool, maar meestal met een roodwitte achtergrond. (Lees verder onder de foto).

Veel blanken in "the South" beschouwen de strijdvlag nog altijd als een onderdeel van hun identiteit.

Opvallend daarbij is dat de staatsvlag met de strijdvlag pas officieel in Mississippi werd ingevoerd in 1894, dus erg lang na de Burgeroorlog. Dat was de periode dat in de zuidelijke staten nieuwe wetten werden ingevoerd om de rechten van de zwarte bevolking uit te hollen. Meer nog: tijdens de Burgeroorlog kwam die strijdvlag zelfs niet voor in de toenmalige vlag van de geconfedereerde staat Mississippi, maar wel een... magnoliaboom. De ironie wil dat als de "Black lives matter"-beweging nu haar slag thuishaalt, het originele symbool van "confederate Mississippi" in de nieuwe vlag terugkeert.

Mississippi is de laatste van de zuidelijke staten die de "Southern Cross" nog in de vlag voert. Eerder had Georgia dat symbool al verwijderd. 

Meest gelezen