75 klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt na protestacties in Brussel

In Brussel zijn vanmiddag 75 actievoerders opgepakt van Extinction Rebellion. Zo'n 250 aanhangers van de radicale klimaatorganisatie hadden eerst gedemonstreerd op verschillende plaatsen in de hoofdstad. Toen ze in optocht naar de Wetstraat wilden trekken, werden ze tegengehouden door de politie en ingesloten.

Extinction Rebellion klaagt aan dat de politiek zich te veel laat leiden door geld en economie. Daarom verwijderden ze eerder deze week het woord “finance” van de Financietoren.  Het was de bedoeling om de letters vandaag te vervangen door het woord 'Resilience', waarbij elke letter stond voor één van de bewegingen die Extinction Rebellion steunt. 

Zo stond de R voor alle groepen die in de samenleving lijden onder structureel en systemisch racisme, de S voor de kunstensector, en andere letters voor de Gele Hesjes, de ecologisch-sociale bewegingen en de zorgsector. (Lees verder onder de foto.)

Het lukte de actievoerders niet om de letters ook op de muur van het gebouw aan te brengen, want dat werd door de politie niet toegelaten.

Toen de betogers vervolgens in optocht naar de Wetstraat wilden trekken, werden ze vrijwel meteen tegengehouden door de politie. Op de Pachecolaan werden enkele tientallen actievoerders ingesloten door politie in oproeruniform.

De actievoerders hebben vervolgens de keuze gekregen om ofwel hun identiteit te laten noteren, hun protestmateriaal achter te laten en vervolgens te kunnen vertrekken, of te blijven en gearresteerd te worden.

Een groot deel van de betogers heeft voor de eerste optie gekozen en werd druppelsgewijs uit de omsingeling gelaten, maar 75 activisten kozen ervoor om opgepakt te worden. Er zal hen een GAS-boete worden voorgesteld. 

Meest gelezen