James Arthur Photography

Liveblog: Aantal besmettingen gaat licht omhoog: "We hopen dat het snel keert", zegt viroloog Marc Van Ranst

Er zijn de afgelopen week meer nieuwe bevestigde gevallen met het coronavirus opgedoken in ons land. De trend is opnieuw licht stijgend. "We moeten dit opvolgen", zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS.  Intussen stijgt het aantal besmettingen in een aantal Amerikaanse staten fel. En in Zwitserland moeten 300 bezoekers van een nachtclub in quarantaine. Volg al het nieuws over het coronavirus hier op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Van Ranst: "Hopen dat het snel keert"

Voor het eerst in lange tijd is er opnieuw een lichte stijging van het aantal nieuwe besmettingen. "Eenmalig is dit niet verontrustend", zegt viroloog Marc Van Ranst aan VRT NWS. "We moeten dit opvolgen. Het gaat om een cijfer van de voorbije 7 dagen. Wanneer het omhoog gaat moet je je een beetje zorgen maken en hopen dat het snel weer keert."

Hopelijk is dit tijdelijk


Volgens Van Ranst was de stijging niet helemaal verwacht. "We zaten al lang in een dalende trend, dan verwacht je geen stijging", zegt hij daarover. "Er is natuurlijk versoepeling na versoepeling geweest en we weten ook dat de mensen de maatregelen minder naleven dan ervoor. We zien ook feestjes met veel meer mensen dan we ons kunnen permitteren. Dan vrees je voor effecten daarvan en hopelijk is dit tijdelijk."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Viroloog Van Gucht: "Panikeren is niet nodig"

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht onderlijnt dat de stijging erg licht is. "Het toont aan dat we ergens een bodem aan het bereiken zijn in het aantal nieuwe besmettingen per dag en dan kan dat een beetje schommelen."

Vooral de evolutie op lange termijn is belangrijk


Er is volgens Van Gucht dan ook geen reden tot ongerustheid. "Het is niet nodig om te panikeren", zegt hij daarover. "Het gaat om een lichte stijging. Vooral de evolutie op lange termijn is belangrijk: zet de stijging zich door of is het een tijdelijke opflakkering?" Daarvoor is het dus nog even wachten.

Het wordt volgens de viroloog pas verontrustend als ook het aantal ziekenhuisopnames opnieuw toeneemt. "Voorlopig zien we daar nog een dalende lijn", zegt hij. "Als die wel zouden stijgen, weet je dat er meer aan de hand is."

Lees meer in dit bericht:

VIDEO: Mode Academie Antwerpen geeft alternatieve show

De traditionele modeshow van de studenten aan de Mode Academeie Antwerpen is dit jaar geannuleerd vanwege de coronacrisis. De studenten hebben wel hun creaties kunnen presenteren via het internet. Het spektakel duurde meer dan twee uur.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VIDEO: Pride-evenementen leven online in coronatijden

Tot zondagochtend 09.30 uur is de online Global Pride te bekijken. Dat is een alternatief voor de vele Pride-evenementen wereldwijd die door de coronacrisis niet kunnen doorgaan. De holebi- en transgendergemeenschap komt vooral in de maanden mei en juni samen om te pleiten voor gelijke rechten.

Bekijk hier een verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Driehonderd bezoekers van nachtclub in Zwitserland moeten in quarantaine

In Zwitserland moeten zowat 300 mensen na een bezoek aan een nachtclub in Zürich uit voorzorg tien dagen in quarantaine. Meerdere bezoekers hebben positief getest op het coronavirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van het kanton Zürich zaterdagavond gemeld.

De melding kwam bij hen vrijdag binnen. Vervolgens kon de uitbater van de club de autoriteiten een lijst overhandigen met de contactgegevens van de bezoekers op de avond van 21 juni. Dankzij die lijst kon het contacttracing team de gasten vandaag op de hoogte brengen van de quarantainemaatregel.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is in Zwitserland opnieuw toegenomen. Op een dag tijd zijn 69 nieuwe gevallen gemeld, zowat drie keer meer dan aan het begin van deze week.

Florida meldt bijna 10.000 nieuwe coronabesmettingen

De Amerikaanse staat Florida telt nu 132.545 bevestigde gevallen van besmetting met het coronavirus. In een dag tijd kwamen er liefst 9.585 bij. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. De aanwas van 7,8 procent in 24 uur is niet eerder zo groot geweest. Het dodental door Covid-19 steeg met slechts 24 tot 3.390.

Corona houdt de bevolking van Florida, evenals die van andere staten in de "Sun Belt" zoals Texas, Arizona en Californië, nu al een week in zijn greep. Dat was voor de lokale overheid reden om op de rem te trappen bij de geleidelijke opheffing van de lockdown.

Europa schuift besluit over opening grenzen voor reizigers buiten EU vooruit

De 27 EU-lidstaten schuiven een besluit over de gecoördineerde heropening van hun grenzen voor reizigers uit landen van buiten de EU per 1 juli, door naar maandag. Er ligt sinds vrijdag een lijst van een kleine twintig "veilige" landen op tafel, maar sommige EU-regeringen hebben volgens EU-bronnen meer tijd nodig om daar ja of nee tegen te zeggen.

Naar verluidt staan op de "witte" lijst onder meer Canada, Australië en Japan, maar zijn reizigers uit de Verenigde Staten en Rusland vooralsnog niet welkom wegens het coronavirus.

De lidstaten zijn al weken aan het bakkeleien over de kwestie. De 27 EU-landen zijn zelf bevoegd om te beslissen voor welke niet-EU-landen ze de deuren weer openzetten, maar om ongewenste toestanden en verwarring te voorkomen, proberen ze het gecoördineerd te doen. Sommige landen willen meer dan andere, vooral de zuidelijke lidstaten, waar toerisme belangrijk is.

VIDEO: Naaimachineverkoop piekt, met lange wachttijden tot gevolg

Sinds de coronacrisis zijn velen aan het naaien gegaan, om mondmaskers te maken, maar ook voor ander textiel. 

Gevolg: de naaimachineverkoop piekt en winkels die de machines verkopen, worden overstelpt met vragen om ze te herstellen.  

En er wordt ook lesgegeven in de winkel, zag verslaggever Saskia De Schutter in deze reportage:

Videospeler inladen...

VIDEO: Opnieuw strengere maatregelen in het zuiden van de VS

In de VS zien verschillende staten in het zuiden zich genoodzaakt om de maatregelen tegen het coronavirus weer strenger te maken of geplande versoepelingen terug te schroeven.  Want op verschillende plaatsen zien de Amerikanen het coronavirus weer toenemen. 

Bekijk een verslag uit “Het Journaal” over de situatie in de VS:

Videospeler inladen...

Correspondent Björn Soenens: “Het zuiden en het westen van de VS krijgt nu de boemerang terug”

Dat het coronavirus zich in het zuiden en het westen van de VS verspreidt, is geen toeval.

"Ze hebben snel de economie geopend, snel de restricties opgeheven. En nu zitten ze met de gebakken peren", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal".

Daarnaast is ook de federale aanpak verwarrend, stelt Soenens vast. "De regering deed aanbevelingen om een mondmasker te dragen, afstand te houden en de economie gefaseerd te openen, maar president Trump deed net het omgekeerde en moedigde protesten aan."

Bekijk hier de volledige analyse van correspondent Soenens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vleesindustrie Noordrijn-Westfalen moet werknemers vaker testen

De vleesindustrie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen moet haar medewerkers voortaan op eigen kosten ten minste tweemaal per week laten testen op het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Arbeid en Gezondheid bekendgemaakt.

De verzamelde monsters moeten door een erkend laboratorium worden onderzocht. De ondernemingen zijn verplicht naam, adres of verblijfplaats van alle geteste werknemers bij te houden en vier weken te bewaren. In Coesfeld en Gütersloh zorgde een corona-uitbraak, met tientallen besmettingen, voor veel ophef.

EU trekt nog 4,9 miljard euro uit voor strijd tegen virus

De Europese Unie heeft tijdens een virtuele donorconferentie over de coronapandemie voor 4,9 miljard euro extra financiering beloofd in de strijd tegen het virus. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal het geld dienen om kwetsbare landen te helpen herstellen van de pandemie.

De donorconferentie is een onderdeel van de campagne "Global goal: Unite for our Future" van de Europese Commissie en de internationale ngo Global Citizen. Bedoeling is geld in te zamelen voor de ontwikkeling van vaccins en de behandeling van coronapatiënten. De initiatiefnemers willen ervoor zorgen dat ook armere landen toegang krijgen tot betaalbare vaccins en behandelingen.

Een eerste donorconferentie op 4 mei bracht al 7,4 miljard euro in het laatje. Later dikte dat bedrag nog aan tot 9,8 miljard euro, maar de VN ramen dat in totaal vier tot vijf keer zoveel geld nodig zal zijn om een vaccin in alle uithoeken van de wereld beschikbaar te maken. België droeg individueel al 27 miljoen euro bij aan het initiatief, zo blijkt uit een overzicht op de website van de commissie.

AFP or licensors

Reizen naar Denemarken opnieuw toegelaten zonder beperkingen

De Deense overheid heeft de reisrestricties versoepeld waardoor het voor de meeste Europese landen, inclusief België, weer mogelijk is om zonder beperkingen naar Denemarken te reizen.

Voor Britten, Roemenen, Portugezen en Ieren gelden er wel nog beperkingen. Voor Zweden zijn er beperkingen voor wie uit bepaalde getroffen regio's komt.

De Denen gaan elke donderdag de situatie herevalueren. Dus als de situatie in tussentijd erg zou verslechteren, kunnen nieuwe reisbeperkingen volgen.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Liverpool keurt festiviteiten af: "Zo breng je volksgezondheid in gevaar"

Liverpool heeft in een statement "het onacceptabele gedrag" van duizenden fans aangeklaagd. Ze kwamen na de titel massaal op straat om te vieren ondanks de strenge coronamaatregelen. "Zodra het weer kan organiseren we een overwinningsparade, maar op dit moment is de gezondheid van iedereen onze prioriteit."

Lees meer bij Sporza:

Twee nieuwe doden en één ziekenhuisopname in Nederland

In Nederland zijn er twee nieuwe doden gemeld. Ze zijn al op 11 en 20 juni overleden, maar nu pas doorgegeven aan de bevoegde instanties. Alles samen zijn daarmee 6.105 Nederlanders gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. 

Verder is er bij onze noorderburen één ziekenhuisopname geregistreerd. Die persoon is eergisteren opgenomen. Daarnaast zijn 71 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totaal aantal positief geteste personen komt daarmee op 50.074.

In Nederland stoppen ze vanaf 1 juli met de dagelijkse cijfers en gaat ze vanaf dan wekelijks melden.

Eerste commerciële vluchten in drie maanden aangekomen in Tunesië

Voor het eerst in drie maanden komen er vandaag opnieuw commerciële vluchten aan in Tunesië, voornamelijk uit Europa. Maar enkel toeristen uit landen op de oranje en groene lijst mogen het land binnen. België is daar voorlopig niet bij. De meeste van de negen inkomende vluchten vandaag komen uit Frankrijk en Italië, zegt de Tunesische minister van Transport.

De Tunesische overheid heeft door strenge maatregelen een uitbraak van het coronavirus kunnen voorkomen. Tot vandaag werden er maar 1.164 bevestigde gevallen geregistreerd, waarvan 50 mensen overleden. De afgelopen weken werden slechts enkele gevallen per dag vastgesteld.

AFP or licensors

Corona-veilig koopjesweekend in Roeselare

Normaal is juli de koopjesmaand, maar door de coronacrisis beginnen de solden nu pas op 1 augustus. Maar toch zie je nu al koppelverkoop: dat betekent dat je korting krijgt als je 2 stuks koopt. Heel wat steden organiseren dan ook weekend winkeldagen. Daarbij is er extra aandacht voor de coronamaatregelen. Wij gingen kijken naar "de batjes" in Roeselare.

Videospeler inladen...

Ballonmasker in plaats van mond-op-mondbeademing op het strand

Goed nieuws voor wie een verfrissende duik in de Noordzee wil nemen aan onze Belgische kust: Het mag weer en redders staan opnieuw op het strand om een oogje in het zeil te houden. Door corona is mond-op-mondbeademing bij reddingsoperaties wel verboden, maar uiteindelijk werd gisteren duidelijk dat ook redders aan zee een ballonmasker mogen gebruiken.

Videospeler inladen...

Nog steeds weinig vluchten op Brussels Airport

Normaal is het op dit moment, aan het begin van de zomervakantie, heel erg druk in de luchthaven van Zaventem. Maar er vliegen zeker 10 keer minder vliegtuigen dan normaal. Toch komt het vliegverkeer stilaan weer op gang.

Videospeler inladen...

Leger ingezet in Italië om flatgebouw met coronabesmetting te bewaken

In een flatgebouw in Italië waar veel Bulgaarse seizoenarbeiders wonen is het virus opnieuw uitgebroken. De lokale gouverneur verplicht de bewoners nu om 15 dagen binnen te blijven. Het leger is nu ingezet om het flatgebouw te bewaken.

Videospeler inladen...

Al meer dan 125.000 doden in de VS

De Verenigde Staten krijgen het coronavirus niet klein. Op sommige plaatsen worden weer strengere maatregelen ingevoerd.

Videospeler inladen...

VAB voorspelt trage opbouw vakantieverkeer

VAB denkt dat het vakantieverkeer dit jaar maar traag op gang zal komen. De mobiliteitsclub baseert zich daarvoor op een combinatie van de resultaten van haar vakantie-enquête en de filehistoriek. Pas vanaf 18 juli zal het zeer druk worden op de Franse autowegen, voorspelt VAB.

"We gaan meer met de auto op vakantie, maar de meeste Belgen die met de auto op vakantie gaan, zullen pas in september vertrekken", klinkt het. Van zij die wel tijdens de zomermaanden met vakantie gaan, zou een op de vier in het weekend van 18 juli vertrekken. Dit zal volgens VAB dan ook het drukste vertrekweekend zijn voor de Belgen. Ook in Frankrijk verwacht VAB vanaf het weekend van 18 juli pas de grote drukte, temeer omdat de meeste Fransen wachten tot na de nationale feestdag van 14 juli om op vakantie te vertrekken.

Meest gelezen