Demonstranten vieren feest als Grondwettelijk Hof de verkiezingen ongeldig verklaart.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Malawi schrijft geschiedenis en viert uitbundig "de overwinning van de democratie"

Over Malawi verschijnt zelden iets in het nieuws, maar nu schrijft het land geschiedenis. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar won de zittende president, maar de rechter verklaarde die verkiezingen ongeldig, wegens fraude. Ze zijn afgelopen dinsdag overgedaan en nu won de oppositiekandidaat Lazarus Chakwera. Zijn overwinning werd vanavond bevestigd en hij heeft al meteen de eed afgelegd. Het is voor het eerst in sub-Sahara Afrika dat zoiets gebeurt. In Malawi zijn nu op vele plaatsen volksfeesten losgebarsten. 

In mei vorig jaar wint de zittende president van Malawi, Peter Mutharika, de verkiezingen. Maar er wordt kennelijk zo duidelijk gefraudeerd dat sommige stembiljetten zelfs met Tipp-ex zijn bewerkt. En dan nog is zijn overwinning erg nipt. 

De Malawiërs trekken massaal de straat op. Het protest is bij momenten zo hevig dat de president niet naar zijn paleis in de hoofdstad durft te rijden. Als hij de politie inzet om de protesten neer te slaan, komt het leger tussenbeide. De militairen beschermen het recht op protest van de burgers. De nummers één en twee van de legertop worden ontslagen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Uittredend president Peter Mutharika
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Grondwettelijk Hof verklaart verkiezingen ongeldig

De oppositie vecht de verkiezingsoverwinning van de president aan in de rechtbank. Ondanks intimidatie en pogingen tot omkoping oordelen de rechters dat er "ernstige onregelmatigheden" zijn vastgesteld en ze verklaren de verkiezingen in februari van dit jaar ongeldig. De president noemt het een staatsgreep van de rechters.  

Het is de tweede keer in sub-Sahara Afrika dat verkiezingen moeten worden overgedaan. De eerste keer was in Kenia. Toen won de zittende president ook de "herverkiezingen".  (Lees verder onder de foto van de rechters van het Grondwettelijk Hof.)

De rechters van het Grondwettelijk Hof beschermden zichzelf met kogelvrije vesten.

Nieuwe verkiezingen

Afgelopen dinsdag gingen de Malawiërs opnieuw naar de stembus. De oppositie verenigde zich achter één kandidaat, Lazarus Chakwera, en die heeft de verkiezingen nu duidelijk gewonnen met bijna 60 procent van de stemmen.

Door de coronapandemie waren er geen internationale waarnemers. Burgerbewegingen, activisten en journalisten namen die rol op zich en volgden alle stemverrichtingen nauwgezet op. Ze stapten mee met de ambtenaren die de stembussen van de stemlokalen naar de telbureaus brachten om te controleren of er onderweg niet werd gesjoemeld. 

ThokoChikondi2020

Oppositiekandidaat wint

In afwachting van de definitieve resultaten suggereerde de president dat hij ze zou aanvechten, wegens fraude van de oppositie. Vandaag herhaalt hij dat de verkiezingen vervalst zijn, maar dat hij zich voor de goede vrede zal neerleggen bij de definitieve resultaten. Die werden in de loop van de avond bekendgemaakt, maar de bevolking was daarvoor al uitbundig aan het feesten.  

Feest van de democratie

De nieuwe president wacht nu een loodzware taak. Hij moet jaren van corruptie en wanbeleid herstellen, en dat middenin een pandemie en een economische crisis. In zijn campagne pleitte hij alvast voor een betere aanpak van de corruptie en sociale programma’s voor de allerarmsten.

Waarnemers noemen de verkiezingsuitslag een overwinning voor de democratie in Malawi. Dankzij het volgehouden straatprotest en enkele onafhankelijke, vastberaden rechters. 

Meest gelezen