ddp images

Aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt voor het eerst in lange tijd: moeten we ons zorgen maken?

De afgelopen zeven dagen waren er gemiddeld 92 coronabesmettingen per dag in ons land. Dat is 6 procent meer dan de 7 dagen daarvoor. Er is dus voor het eerst in lange tijd een stijging in de trend van het aantal nieuwe bevestigde besmettingen. Moeten we ons zorgen maken? “Wanneer het omhoog gaat moet je je een beetje zorgen maken en hopen dat het snel weer keert", zegt viroloog Marc Van Ranst.

Tussen 17 en 23 juni zijn er gemiddeld 92 besmettingen gerapporteerd.  Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Sciensano. In vergelijking met de week daarvoor gaat het om een stijging van 6 procent. Een lichte toename voor het eerst in lange tijd en dus rijst de vraag: moeten we ons zorgen beginnen maken? 

"Eenmalig is dit niet verontrustend", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Wanneer het omhoog gaat moet je je een beetje zorgen maken en hopen dat het snel weer keert. We moeten het dus opvolgen."

Volgens Van Ranst was de stijging niet helemaal verwacht. "We zaten al lang in een dalende trend, dan verwacht je geen stijging", zegt hij daarover. "Er is natuurlijk versoepeling na versoepeling geweest en we weten ook dat de mensen de maatregelen minder naleven dan ervoor. We zien ook feestjes met veel meer mensen dan we ons kunnen permitteren. Dan vrees je voor effecten daarvan en hopelijk is dit tijdelijk."

We zaten al lang in een dalende trend, dan verwacht je geen stijging

Viroloog Marc Van Ranst

Bekijk hieronder een fragment uit het interview met Marc Van Ranst: 

Videospeler inladen...

Collega Steven Van Gucht onderstreept intussen wel dat de stijging erg licht is. "Dit hoeft niet dramatisch te zijn. Het toont aan dat we ergens een bodem aan het bereiken zijn in het aantal nieuwe besmettingen per dag en dan kan dat een beetje schommelen. Er waren de voorbije dagen vooral meer gevallen bij kinderen tussen 0 en 9 jaar en bij 90-plussers."

Volgens de Sciensano-viroloog wordt het pas verontrustend als ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens opnieuw toeneemt. "Voorlopig zien we daar nog een dalende lijn", zegt hij. "Als die wel zouden stijgen, weet je dat er meer aan de hand is." Er werden de voorbije zeven dagen gemiddeld 15 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 15 procent minder dan de zeven dagen ervoor.

Bekijk hieronder het interview met wetenschapsjournalist Koen Wauters in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen