Een team gezondheidswerkers op stap in de sloppenwijk Dharavi nabij Mumbai.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al zeker half miljoen mensen besmet in India en het coronavirus zal zich wellicht nog sneller verspreiden

In India zijn nu al zeker 500.000 mensen positief getest op het coronavirus. Vooral in miljoenensteden zoals Delhi, Mumbai en Chennai is de druk op de ziekenhuizen erg groot. Ook buurland Pakistan lijdt zwaar onder de coronacrisis.

Officieel zijn er in India nu meer dan 500.000 besmettingen vastgesteld en het aantal doden is tot  boven de 15.000 gestegen. De werkelijke cijfers zullen wellicht veel hoger liggen. Experten verwachten dat het virus zich in juli nog sterk zal verspreiden, ondanks de maatregelen. 

De epidemie heeft het zwaarst toegeslagen in de regio rond de hoofdstad New Delhi, in de grote westelijke deelstaten Maharashtra (met Mumbai) en Gujarat en in de zuidelijke staat Tamil Nadu (met Chennai). In die grootsteden worden in allerijl nieuwe ziekenhuizen ingericht, maar er dreigt nu vooral een tekort aan medisch personeel. Daarom worden medische componenten van het leger en paramilitaire groepen ingeschakeld. In Delhi worden enkel nog mensen opgenomen in ziekenhuizen als die ook in de regio wonen. 

Premier Narendra Modi had op 25 maart een volledige lockdown in India ingesteld, maar moest die nadien afzwakken. Miljoenen dagloners zaten plots zonder inkomen en trokken soms duizenden kilometer verder naar hun dorpen, wat het virus mogelijk helpen verspreiden heeft. 

Er zijn ook twee succesverhalen van lokale overheden die de crisis erg goed hebben aangepakt. Dat is het geval in de zuidelijke deelstaat Kerala en in Dharavi, de enorme sloppenwijk in Mumbai. 

Ook de buurlanden kreunen onder het virus

In Pakistan is de situatie even schrijnend. Daar zijn er nu al zeker 200.000 van de meer dan 200 miljoen inwoners besmet en zijn er meer dan 4.000 doden opgetekend. Ook hier zullen de werkelijke cijfers wellicht hoger liggen. (Lees verder onder de foto).

Deze gezondheidswerkster meet de temperatuur dit gezin in Pakistan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De regering van premier Imran Khan heeft beperkende maatregelen opgelegd, maar is afkerig van een keiharde lockdown. Volgens hem kan de economie van het land dat niet aan. Ook voor de coronacrisis zat Pakistan in een diepe economische crisis en moest het een hulppakket vragen aan het Internationaal Muntfonds en aan bondgenoot China.

Het andere dichtbevolkte land in Zuid-Azië is Bangladesh. Daar zijn er officieel 130.000 besmettingen en 1.660 doden. De druk op de ziekenhuizen is er ook erg groot en dat in een land met 160 miljoen inwoners. 

Er zijn twee bijkomende problemen. Bangladesh is een van de grootste producenten van textiel en kleding. Door het wegvallen of annuleren van bestellingen zijn een miljoen textielarbeiders werkloos geworden. In totaal zijn er vier miljoen mensen actief in die sector. Het andere probleem is het miljoen Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar (Birma) die bijeengepakt zitten in grote vluchtelingenkampen met beperkte medische voorzieningen. Die kampen zijn nu afgesloten van de buitenwereld, maar er is al coronvirus vastgesteld.

Twee andere landen in Zuid-Azië zijn relatief gespaard gebleven. Wel zijn zowel Sri Lanka als Nepal erg afhankelijk van toerisme en dat is stilgevallen met werkloosheid en faillissementen tot gevolg. Waar Sri Lanka zich ook in crisistijd nog kan optrekken aan de thee-export, is dat voor Nepal veel minder het geval. Nepal is zo al een van de armste landen in Azië.

Deze kinderen in Nepal wachten op vervoer naar huis na de lockdown.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen