AP2004

"The Simpsons" volgen: blanke acteurs spreken niet langer de stemmen in van gekleurde personages

De makers van de animatieserie "The Simpsons" zullen voortaan geen blanke acteurs meer inschakelen om hun stem te verlenen aan gekleurde personages. Begin dit jaar liet acteur Hank Azaria weten dat hij niet langer meer het personage van Apu, een kruidenier van Indiase afkomst, in "The Simpsons" vertolkt. 

"We zetten stappen vooruit. "The Simpsons" hebben geen witte acteurs meer om de stemmen van niet-witte personages in te spreken", reageert Fox Studios in een verklaring aan persbureau AFP. De beslissing komt er onder meer nadat de blanke acteur Azaria (55) in januari al afstand had genomen van zijn personage Apu Nahasapeemapetilon.

Apu Nahasapeemapetilon 
verscheen voor het eerst in "The Simpsons" in 1990, als eigenaar van de plaatselijke supermarkt. Net als veel personages is hij een uitvergroot stereotype van een bepaalde bevolkingsgroep, in dit geval zijn dat Zuid-Aziatische winkeluitbaters. Hij is overdreven beleefd tegen klanten - zelfs tegen overvallers - en laat vernederingen over zich heen gaan. Hij spreekt ook met een overdreven Indiaas-Engels accent.

Voor alle duidelijkheid: over de stemacteurs voor de familie Simpson zelf bestaat geen discussie, hoewel die personages een gele kleur hebben. Bart, Lisa en Maggie hebben hun (toevallige) kleur te danken aan hun kapsel. "De kinderen hebben geen haarlijn - er is geen lijn die hun huid van hun haar scheidt. Dus de makers kozen geel, als een beetje huid en een beetje haar."

Apu Nahasapeemapetilon en Hank Azaria.

Deze week stapten ook actrice Jenny Slate ("Big mouth") en Kirsten Bell ("Central Park") op, omdat ze de weg willen vrijmaken voor hun diverse collega's. Ook acteur Mike Henry past voortaan voor de rol van de Afro-Amerikaanse buurman Cleveland Brown in de animatieserie "Family guy".

"Als een blanke vrouw kan ik niet langer mijn stem verlenen aan Missy, een biraciaal personage. Aan het begin van de reeks gaf ik mezelf de toestemming om Missy te spelen omdat haar moeder joods en blank is. Maar Missy is ook zwart, en zwarte personages horen door zwarte mensen vertolkt te worden", verklaarde Slate.

Jenny Slate nam de beslissing in overleg met de makers.
2020 Invision

In een stroomversnelling

De discussie in de VS over racisme is flink opgelaaid na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bij zijn arrestatie door politiegeweld om het leven kwam. Ook tv- en filmmakers worden ter verantwoording geroepen. Britse streamingdiensten verwijderden alvast de populaire serie "Little Britain" en de BBC plaatste een waarschuwing bij de "The Germans"-aflevering van de legendarische comedyreeks "Fawlty Towers"..

Meest gelezen