Arterra / Philippe Clément

Sint-Niklaas schrapt Leopold II-laan: "De naamsverandering wordt breed gedragen"

De stad Sint-Niklaas zal de naam van de Leopold II-laan aanpassen. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond goedgekeurd. Meerderheidspartijen N-VA, Groen en Open VLD hadden dat samen met oppositiepartij CD&V voorgesteld.

De recente antiracismeprotesten hebben de wreedheden van koning Leopold II in Congo (19e eeuw) opnieuw onder de aandacht gebracht. Daarom kiest Sint-Niklaas nu voor een andere naam.

"Er waren altijd principiële en praktische bezwaren, maar de discussie is naar boven gekomen. We hebben vastgesteld dat een naamsverandering breed gedragen wordt. De straatnamencommissie zal de opdracht krijgen voor een nieuwe naam en dat zal gepaard gaan met een openbaar onderzoek voor inspraak. De gemeenteraad zal op basis van het finale voorstel de nieuwe naam kiezen", zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA).

Het stadsbestuur onderzoekt ook of de bewoners en bedrijven van de Leopold II-laan een compensatie moeten krijgen als de naam wordt aangepast.

Ook de stad Leuven gaat een standbeeld van Leopold II weghalen uit een nis van het stadhuis.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen