Jongeren op café in Miami, Florida, een van de staten die nu hard getroffen worden door het coronavirus.
AFP or licensors

Vlaming in Houston, Texas: "Coronapiek duidelijk gevolg van jonge mensen op café, zonder afstand, zonder mondmaskers"

In de Verenigde Staten blijft het aantal nieuwe besmettingen pieken, met voor het eerst meer dan 40.000 gevallen per dag. In enkele zuidelijke staten lijkt het virus nu pas echt losgebarsten te zijn. De heropening van de economie en de cafés en restaurants, nu al bijna twee maanden geleden, heeft het virus mee vrij spel gegeven, getuigt de Vlaming Michel Muylle, die in Houston woont.

Voor de derde dag op rij werd in de Verenigde Staten een recordaantal nieuwe besmettingen gerapporteerd. En voor de eerste keer lag dat aantal boven 40.000, 40.870 om precies te zijn. Doordat de cijfers uit de verschillende staten echter gefragmenteerd vrijgegeven worden, is dat cijfer intussen nog verder opgelopen.

"Dat is ontzettend veel, zeker als je weet dat staten als New York, in het begin toch het epicentrum van het virus, bijna geen nieuwe besmettingen meer hebben", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens. Het virus gaat nu vooral rond in zuidelijke en westelijke staten als Californië, Arizona, Texas en Florida. "De epidemie is daar niet op de terugweg, maar lijkt in vele staten nu pas echt losgebarsten te zijn", zegt Soenens.

De cijfers liegen er niet om: in verschillende staten worden records gevestigd. "Een staat als Florida bijvoorbeeld heeft 9.000 gevallen op één dag gehad. Dat is een absoluut record. Dat is een stijging, als je het over de afgelopen maand bekijkt, van 520 procent, dus een vervijfvoudiging van het aantal gevallen."

De bars en restaurants zaten propvol, alsof het weer was zoals voor de coronacrisis, het blijken echt wel broeihaarden van coronabesmettingen te zijn

Björn Soenens, VRT NWS-correspondent in de VS

In Texas zijn de coronamaatregelen al bijna twee maanden geleden versoepeld en gingen cafés en restaurants weer open. Dat heeft ermee voor gezorgd dat het virus zijn vrije gang kon gaan. "Jonge mensen die naar de bars gaan, zich niet aan de afstandsregels houden en geen maskers dragen, heeft schijnbaar heel duidelijk aan de piek bijgedragen", zegt de Vlaming Michel Muylle, die in Houston woont, de grootste stad van Texas. Het zijn dan ook vooral jongere mensen die nu besmet raken, getuigt Muylle in "De ochtend" op Radio 1.

"Het probleem is dat er na de heropening van de economie weinig of geen rekening werd gehouden met restrictieve maatregelen. De bars en de restaurants zaten propvol, alsof het weer was zoals voor de coronacrisis", zegt ook Soenens, "en dat is eigenlijk als een boemerang in het gezicht van de gouverneurs teruggekeerd". "De bars blijken echt wel broeihaarden van coronabesmettingen te zijn."

Verschillende gouverneurs beseffen intussen dat ze de economie te snel weer geopend hebben en hebben beslist om bijvoorbeeld de cafés weer te sluiten. In een staat als Texas haalt de overheid haar inkomsten vooral uit belastingen op restaurants en cafés en minder uit personenbelastingen. Dat heeft de gouverneurs zeker aangezet om destijds snel te heropenen, maar intussen lijken ze de crisis wel ernstig te nemen. "De gouverneur van Texas heeft de laatste dagen niet enkel op pauze gedrukt", zegt Muylle, "maar zelfs een paar stappen teruggenomen." (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met Vlaming Michel Muylle (Houston, Texas) in "De ochtend":

Limiet in ziekenhuizen bereikt

Het hoge aantal nieuwe besmettingen zal de komende weken ook de capaciteit in de ziekenhuizen (nog meer) onder druk zetten. "Nu al zie je in Texas dat er overcapaciteit nodig is en dat ze nieuwe ziekenhuizen nodig hebben", zegt Soenens. "Patiënten worden al naar kindercentra gebracht om te worden behandeld. In die staat is de capaciteit, de limiet bijna bereikt."

In Californië is er meer capaciteit omdat ze daar heel lang een lockdown hebben ingesteld en de economie pas laat hebben heropend. Maar in andere staten zoals Florida, Mississippi, Louisiana en Georgia gaat het aantal ziekenhuisopnames zo snel de hoogte in dat een capaciteitscrisis onafwendbaar lijkt.

Meest gelezen