Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Trump ondertekent decreet om standbeelden te beschermen tegen beschadiging

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend dat sancties oplegt aan lokale overheden die standbeelden niet beschermen. De voorbije weken zijn tal van standbeelden en monumenten neergehaald door betogers omdat ze beschouwd worden als eerbetoon aan racisme en slavernij.

In het decreet valt Trump hard uit naar de betogers die de voorbije weken standbeelden van zuidelijke generaals en ontdekkingsreizigers zoals Christoffel Columbus hebben neergehaald of beklad. 

"Velen van de vandalen, brandstichters en linkse extremisten die dat soort daden uitvoeren of toejuichen, identificeren zich met ideologieën zoals marxisme die oproepen tot de vernietiging van het politiek model van de Verenigde Staten", schrijft Trump. Hij stelt ook dat de betogers de geschiedenis niet kennen, want ze hebben ook beelden beschadigd van de noordelijke generaal Ulysses Grant, een zwart regiment tijdens de Burgeroorlog en een activist tegen de slavernij. 

Burgers en organisaties hebben het recht om op vreedzame wijze de verwijdering van standbeelden te eisen, maar niet om die met geweld omver te gooien of te beschadigen, aldus Trump.

De president waarschuwt dat de wet strenge straffen tot 10 jaar gevangenis kan opleggen aan wie toch doet. Concreet dreigt hij ermee om federaal geld in te trekken van lokale overheden of politiekorpsen die de monumenten niet voldoende beschermen. 

Sinds de dood van de zwarte George Floyd woeden er in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, grote protesten tegen politiegeweld en racisme. Daarbij werden vooral standbeelden van generaals en politici van de zuidelijke Confederatie geviseerd. Die scheurde zich in 1861 af van de VS en vocht tijdens de Burgeroorlog voor het behoud van de slavernij. Ook standbeelden van Columbus werden beschadigd omdat die beschouwd worden als een eerbetoon aan kolonialisme.

Meest gelezen