Virologe Vlieghe: "Mondmasker verplichten creëert bewustzijn dat virus er nog is", De Block: "Discussie niet gesloten"

Virologe Erika Vlieghe blijft er voorstander van om mondmaskers te verplichten in winkels. Omdat ze wel degelijk werken, maar ook omdat ze een bewustzijn bij de bevolking zouden creëren dat het coronavirus nog lang niet uit onze maatschappij is verdwenen.

Mondmaskers zijn in ons land op dit moment onder meer verplicht op het openbaar vervoer, in de stations, in delen van het onderwijs, op de werkvloer als er onvoldoende afstand kan worden gehouden en ook in bepaalde musea. In winkels zijn ze niet verplicht, maar worden ze sterk aangeraden. De vraag van verschillende virologen om ze toch te verplichten in de winkels, werd tijdens de meest recente Nationale Veiligheidsraad niet gevolgd door de politiek. Die houdt het bij "sterk aangeraden".

Virologe Erika Vlieghe, ook voorzitter van de GEES, de expertengroep die de regering adviseert over eventuele versoepelingen van de maatregelen, blijft echter voorstander om ze op termijn toch te verplichten en hoopt dat die verplichting alsnog ingevoerd zal worden, zo zei ze in "De zevende dag". Het debat wordt nog altijd gevoerd, aldus Vlieghe, "persoonlijk hoop ik erop".

Vlieghe wijst erop dat we dan wel in een "lage fase, maar nog altijd niet voorbije fase" zitten. Dat mondmaskers het virus (niet volledig, maar wel) grotendeels tegenhouden, is door verschillende studies bewezen, zegt ze, en dus zou het goed zijn mocht iedereen ze dragen in winkels, waar op bepaalde momenten veel volk aanwezig kan zijn.

We gaan de parameters goed opvolgen. Maar dan zal het niet alleen een kwestie van mondmaskers zijn, dan zullen er ook andere maatregelen nodig zijn, want wat we overal zien, dat gaan we betalen

Minister van Gezondheid De Block uit in "De zevende dag" haar ongenoegen over de vele feestjes waarbij jongeren in grote groepen samenkomen.

Meer mondmaskers in het straatbeeld zou bovendien het bewustzijn bij de bevolking vergroten dat het virus nog altijd in onze maatschappij aanwezig is, benadrukt Vlieghe. "Je kan met mondmaskers echt weer awareness genereren. Mensen er bewust van maken dat het nog niet voorbij is, dat er iets aan de hand is en we met zijn allen voorzichtig moeten zijn. En dat is ontzettend belangrijk."

"En als er een verplichting zou zijn, dan zouden mensen dat dragen. Dat is eenvoudig en eenduidig en het is een duidelijk symbool dat het nog niet voorbij is en we voor elkaar moeten blijven zorgen. Ik denk dat dat het vitale punt is."

De Block: "Discussie nog niet gesloten"

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaf eerder deze week al aan dat zo'n verplichting er onder meer niet is gekomen omdat ze dan ook gehandhaafd zou moeten worden, wat volgens haar niet mogelijk is. In "De zevende dag" wees ze erop dat de discussie overigens niet gaat over wel of niet een mondmasker dragen in de winkels. Het wordt namelijk nu al sterk aangeraden. "Het is een verschil tussen sterk aanraden en verplichten", zei de minister, die eraan toevoegde dat maatregelen zoals afstand houden en uw contacten beperken essentieel zijn.

De Block bevestigde wel dat de discussie over de mondmaskers niet gesloten is. "We gaan die parameters goed opvolgen. Maar dan zal het niet alleen een kwestie van mondmaskers zijn, dan zullen er ook andere maatregelen nodig zijn, want wat we overal zien, dat gaan we betalen", waarmee ze verwees naar de verschillende feestjes van samenkomende jongeren. Een verstrenging op het aantal contacten en openbare bijeenkomsten behoort dus tot de mogelijkheden.

Bekijk het volledige debat in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen