AFP or licensors

Groenen zijn grote overwinnaar bij Franse lokale verkiezingen, slechte resultaten voor partij van president Macron

De gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk zijn uitgedraaid op een opvallende doorbraak van de groenen. In grootsteden als Straatsburg, Lyon en Bordeaux hebben ze de verkiezingen gewonnen. De partij van president Emmanuel Macron deed het niet zo goed. "Er was wel een historisch lage opkomst, nog nooit gingen er zo weinig mensen naar de stembus bij lokale verkiezingen", zegt correspondent Frank Renout. 

In Marseille, de tweede stad van Frankrijk, heeft Michèle Rubirola het gehaald. Zij is een groene kandidate die opkwam voor een coalitie van linkse partijen. Toch is het nog niet zeker dat zij ook de nieuwe burgemeester wordt, omdat ze maar over een relatieve meerderheid beschikt valt de beslissing in de "derde ronde", tijdens een stemming in de gemeenteraad.  

In Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, heeft ecologist Grégory Doucet (foto bovenaan) het gehaald met ruime voorsprong. Ook Doucet kwam op voor een coalitie van linkse partijen. Lyon was de voorbije jaren in de handen van Gérard Collomb, eerst en socialist en later een medestander van president Macron. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In Straatsburg haalt de groene kandidaat Jeanne Barseghian het van Alain Fontanel, de kandidaat van de partij van Macron en rechts. In Rijsel (Lille) houdt de socialistische kandidaat Martine Aubry dan weer heel nipt stand. Ze haalde zo'n tweehonderd stemmen meer dan de vrij onbekende groene lijsttrekker Stéphane Baly.

Ook kleinere steden als Besançon, Poitiers en Annecy vallen in groene handen. Het maakt dat de ecologisten de belangrijkste macht op links worden in Frankrijk. "Het ligt een beetje in de lijn der verwachtingen, maar de overwinning is wel heel erg groot", zegt correspondent Frank Renout. In Frankrijk is een soort groene beweging aan de gang, dat merk je ook aan president Macron, die meer nadruk op klimaatmaatregelen legt."

In Frankrijk is een soort groene beweging aan de gang

Frank Renout - correspondent

Rechts verovert Perpignan, geen goede avond voor president Macron

De traditioneel rechtse Les Républicains verloren enkele belangrijke steden aan de groenen, maar houden wel stand in Toulouse en een hele reeks middelgrote steden. In Parijs kon de socialistische burgemeester Anne Hidalgo wel ruim standhouden tegen haar dichtste concurrent, Rachida Dati van Les Républicains. In Parijs had Anne Hidalgo tussen de twee ronden een coalitie gevormd met de groenen van EELV. 

Het radicaal rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen wist dan weer Perpignan te veroveren, een stad van meer dan 100.000 inwoners. Daar wordt Louis Aliot burgemeester, een man die lang een belangrijke rol speelde in het partijbestuur. 

Voor de partij van Macron was het geen goede avond. La République en marche vindt geen lokale verankering. De gemakkelijke overwinning voor premier Edouard Philippe in Le Havre is de enige opsteker voor Macron, hij haalde 58 procent. Daar moet bijgezegd worden dat Edouard Philippe ook de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Le Havre al had gewonnen, toen nog met een lijst van de centrumrechtse LR. 

Maar de overwinning van Philippe roept meteen een belangrijke vraag op. Blijft hij premier of gaat hij terug naar Le Havre om er burgemeester te worden? Er is vanochtend vroeg overleg met president Macron, maar de verwachting is dat hij vertrekt. De president is toch al van plan zijn regering te herschikken. Een nieuwe premier behoort tot de mogelijkheden, maar zeker is het nog niet. De eerste minister is trouwens populairder dan zijn president. 

"Historisch lage opkomst"

De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was overigens bijzonder laag. "Historisch laag", zegt Renout. "Er zijn nog nooit zo weinig mensen naar de stembus gegaan bij de lokale verkiezingen."

Er zijn nog nooit zo weinig mensen naar de stembus gegaan bij de lokale verkiezingen

Frank Renout - correspondent

Meest gelezen