Liveblog: Gemiddeld aantal besmettingen per dag daalt weer licht in België, wereldwijd meer dan half miljoen doden

In België is het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen toch weer gedaald, zij het heel lichtjes. Wereldwijd zijn nu een half miljoen doden en ruim 10 miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld, al zal het werkelijke aantal nog veel hoger liggen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldwijd meer dan een half miljoen doden en 10 miljoen besmettingen geteld

Wereldwijd zijn nu meer dan een half miljoen mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus. De Johns Hopkins-universiteit die de cijfers wereldwijd bijhoudt, heeft 500.108 doden geteld.

De Verenigde Staten heeft het grootste dodental: ruim 125.000. Daarna volgt Brazilië met meer dan 57.000 officiële doden. Het Verenigd Koninkrijk heeft het op twee na grootste dodental, 43.634 om precies te zijn.

Eerder sprong de teller van het aantal besmettingen al op 10 miljoen. Ook daar is de VS koploper met ruim 2,5 miljoen bevestigde gevallen. Brazilië telde er ruim 1,3 miljoen en Rusland ging al over de 630.000 besmettingen heen.

Gemiddeld aantal besmettingen per dag daalt weer licht

Sciensano heeft nu toch beslist om de cijfers ook in het weekend te blijven updaten op de daarvoor bestemde website. Uit de meest recente cijfers blijkt dat het gemiddelde aantal besmettingen per dag toch weer lichtjes, met 1 procent, is gedaald in vergelijking met vorige week. Per dag telt de overheid deze week gemiddeld 87,7 besmettingen. 

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano herhaalt nogmaals dat de cijfers van dag tot dag een beetje kunnen schommelen. "Het toont aan dat we ergens een bodem aan het bereiken zijn in het aantal nieuwe besmettingen per dag", zo zei hij daar gisteren over. Volgens hem is het vooral belangrijk de cijfers op de langere termijn af te wachten.

In totaal zijn in ons land nu 61.295 bevestigde besmettingen vastgesteld, 86 meer dan gisteren. 

Gouverneur van Californië sluit bars in Los Angeles

In Los Angeles, in de VS, moeten de bars de deuren sluiten. Dat heeft de gouverneur van de staat Californië bevolen. Hij ziet zich hiertoe verplicht door het stijgende aantal besmettingen in LA. 

Ook op zes andere plaatsen in de staat moeten de bars weer dicht. Na een eerste sluiting, mochten de bars op 12 juni weer hun deuren openen.  

Nancy Pelosi wil mondmaskers verplichten in VS

Nancy Pelosi wil dat het dragen van een mondmaskers overal in de Verenigde Staten verplicht wordt om de coronacrisis in te dijken. Dat heeft de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gezegd op de Amerikaanse zender ABC. De regering moet de bedreiging door de epidemie eindelijk eens serieus nemen, vindt ze.

Pelosi riep president Donald Trump op het initiatief te nemen. "Echte mannen dragen een maskertje. Wees een voorbeeld voor het land en doe dat. Het is niet om jezelf te beschermen. Het is om anderen en hun families te beschermen." Ze voegde eraan toe dat de CDC, het Amerikaanse equivalent van het Riziv, de bedekking van neus en mond aanbeveelt maar niet in de richtlijnen heeft opgenomen om Trump niet te irriteren.

In sommige staten en steden bestaat wel een mondmaskerplicht. In de VS zijn tot dusver meer dan 2,5 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen dagen kwamen er telkens meer dan 40.000 bij. Het dodental door COVID-19 nadert de 130.000.

VIDEO: Boeren helpen jeugdbewegingen aan een nieuwe kampplaats

Ruim 200 landbouwers bieden jeugdverenigingen een nieuwe kampplaats aan. Vele verenigingen moesten door de coronamaatregelen op zoek gaan naar een nieuwe plaats voor hun zomerkamp. En plaats, dat is iets wat landbouwers vaak in overvloed hebben. 

Bekijk de reportage uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

VIDEO: Ook in Madrileense woonzorgcentra drama’s door corona

In Spanje zijn - zoals bij ons - de woonzorgcentra zwaar getroffen door het coronavirus. In de regio Madrid stierf 15 procent van de bewoners van woonzorgcentra.

André Vermeulen sprak in Madrid met nabestaanden en verwanten, die het de afgelopen tijd heel zwaar hadden. 

Bekijk de reportage van onze ploeg in Madrid:

Videospeler inladen...

VIDEO: Afstand houden blijkt moeilijk bij zomerweer

Bij ons en in het buitenland is afstand houden voor velen moeilijk, bij het mooie zomerweer. Afstand houden en het vakantiegevoel blijkt geen gemakkelijke combinatie te zijn. Dat blijkt uit deze beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Voor het eerst sinds begin pandemie dag zonder doden in Madrid

In Madrid zijn de voorbije 24 uur geen nieuwe overlijdens door het coronavirus gemeld. Dat is de eerste keer sinds de start van de pandemie, zo hebben de lokale autoriteiten gezegd.

"Fantastisch nieuws. Gisteren was de eerste dag dat Madrid geen nieuwe doden heeft geregistreerd", zo verklaarde regiopresidente Isabel Diaz Ayuso op Twitter.

Met 72.000 geregistreerde besmettingen en 8.400 overlijdens was Madrid de zwaarst getroffen regio van Spanje. In het hele land werden 248.000 gevallen geteld. Zowat 28.300 mensen stierven als gevolg van het virus.

China zet opnieuw half miljoen mensen in quarantaine

China heeft bijna een half miljoen mensen in quarantaine geplaatst nabij de hoofdstad Peking. De stad is sinds half juni opnieuw getroffen door een opleving van COVID-19, die de autoriteiten nog steeds omschrijven als "ernstig en complex".

Het Aziatische land had de epidemie grotendeels bedwongen. Maar de vaststelling van zo'n 300 nieuwe gevallen in de stad in een tijdsbestek van iets meer dan twee weken wakkert de angst voor een tweede besmettingsgolf aan.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Peking heeft al een uitgebreide screeningcampagne gelanceerd, scholen gesloten, de inwoners opgeroepen om de hoofdstad niet te verlaten en enkele duizenden mensen in quarantaine geplaatst in woonwijken die als risicovol worden beschouwd.

De lokale autoriteiten maakten zondag ook de quarantaine bekend van het kanton Anxin, 60 kilometer ten zuiden van Peking in de noordelijke provincie Hebei. Volgens de krant Global Times werden daar elf gevallen geïdentificeerd die verband hielden met de opleving van de epidemie in Peking. Slechts één persoon per huishouden mag nu eenmaal per dag naar buiten om voedsel en medicijnen te kopen.

Paus Franciscus blijft dit jaar in het Vaticaan

Paus Franciscus onderneemt dit jaar geen buitenlandse reizen meer. "Alle geplande pausbezoeken zijn voor onbepaalde tijd afgelast", liet Matteo Bruni, woordvoerder van het Vaticaan, weten. Paus Franciscus is intussen 83 jaar en volgens zijn entourage maakt dat hem extra kwetsbaar voor coronabesmetting. Bovendien brengt zo'n pausbezoek een massa volk op de been, ideaal voor de verspreiding van het virus.

Er was nochtans een druk programma voorbereid, met bezoeken aan onder meer Irak, Cyprus, Indonesië, Montenegro en - als het van hemzelf afhing en de veiligheidstoestand het toeliet - zelfs een bezoek aan Zuid-Sudan. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Vooral naar die laatste reis keek de paus uit vanwege zijn persoonlijke inspanningen voor het vredesproces in dat land, waarbij hij de belangrijkste krijgsheren persoonlijk naar Rome uitnodigde om werk te maken van een vredesbestand. Bovendien was er nog een reis aangekondigd naar Malta, die al in mei zou plaatsvinden. Dat bezoek werd eerder al meteen afgelast toen de ernst van de coronapandemie duidelijk werd.

Meest gelezen