Videospeler inladen...

Moeder vermoorde Luna over Hans Van Themsche en het keerpunt: "Schop onder zijn kont om tweede kans te grijpen"

Van Laurence Van Brée mocht Hans Van Themsche deze week vervroegd vrijgelaten worden. Van Brée is de moeder van Luna (2) die in 2006 doodgeschoten werd door Van Themsche. "Nog eens 15 jaar in de gevangenis... Een schop onder zijn kont om die tweede kans te grijpen", legt Van Brée haar opvallende beslissing uit in "De zevende dag". 

Hans Van Themsche (32) kreeg uiteindelijk géén toestemming om met een enkelband de gevangenis voor het eerst te verlaten. Van Themsche vermoordde twee mensen in 2006: peuter Luna en haar oppas Oulematou op straat. De Turkse Songul Koç overleefde het bloedbad. 

Van Themsche werd als eerste Belg ooit veroordeeld voor moord met een racistisch motief. Hij werd tot levenslange opsluiting veroordeeld en zit intussen 14 jaar in de gevangenis.

(archieffoto) Hans Van Themsche indertijd.
BELGA/VAN ASSCHE

Laurence Van Brée verzette zich niet tegen de vervroegde invrijheidsstelling, integendeel. In "De zevende dag" op Eén legde ze precies uit waarom.

Van Brée sprak in al die jaren ook met Van Themsche en zijn moeder via een bemiddelingstraject. Ze kaart aan dat hij een moeilijke jeugd had, waarin hij hard gepest werd. En dat zijn moeder zelf aangaf dat van de vier kinderen die ze heeft, Hans het buitenbeentje of "anders" was. "Zijn moeder heeft een moeilijke weg gehad en lang moeten zoeken naar (psychiatrische) hulp", zegt Van Brée.

BEKIJK hier het beklijvende interview met de moeder van Luna in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Het woord vergiffenis wil Van Brée niet echt in de mond nemen. Ze herhaalt verschillende keren tijdens het gesprek dat Van Themsche "iets héél fout heeft gedaan".  "Maar hij was jong en voor mij was hij ook een slachtoffer van de maatschappij", aldus Van Brée. Nee, ze vindt niet dat hij te zwaar is gestraft. "Aangezien hij zo lang heeft binnengezeten, heeft hij de tijd gehad om rustig over alles na te denken en het een plaats te geven."

Hij heeft aan zichzelf kunnen werken

Laurence Van Brée over de moordenaar van haar dochter

Van Brée vertelt dat ze zelf twee keer hulp nodig heeft gehad. "Op een zeker moment wordt alles je eens te veel. Deze maatschappij is zwaar. Mijn stoppen sloegen ook door en ik heb me twee keer laten opnemen in de psychiatrie. Ik heb dat telkens een maand gedaan en die maand heeft me deugd gedaan. Hij (Van Themsche, red.) heeft 14 jaar tijd gehad, heeft psychiatrische hulp gevraagd en heeft daar voor betaald."

Kantelmoment: woede na de ontmoeting

In 2016 zagen Van Themsche en Van Brée elkaar. Hij betuigde toen zijn spijt. Een kantelmoment. "De jaren ervoor heb ik de kwaadheid onderdrukt. Ik vond dat een slechte eigenschap. Na onze ontmoeting kwam ik echter heel kwaad buiten. Het heeft het verwerkingsproces geholpen."

Wat is er toen juist gebeurd? Van Brée vond dat Van Themsche te veel bezig was over zichzelf. "Altijd ik, ik, ik", stelt Van Brée. Ze was dat beu. Van Themsche kreeg eigenlijk een tweede kans die haar dochtertje niet kreeg.

"Wanneer ga jij die kans grijpen", verweet ze Van Themsche. Terwijl Van Themsche reageerde dat hij daar "nog niet klaar voor was". Van Brée wordt emotioneel bij de herinnering dat ze twee weken na de dood van Luna opnieuw moest werken en niemand haar had gevraagd of zij daar wél klaar voor was. "Ik móest verder en heb dat ook gedaan."

Toen maakte Van Brée de klik naar Van Themsche toe. "Potverdomme, een schop onder zijn kont", vat ze samen.  

Met drie een positief advies gegeven

Niet alleen Van Brée gaf de toestemming voor de vervroegde vrijlating. Ook Songul Koç, die de aanval overleefde, stemde in, net als de familie van Oulematou. Enkel de vader van Luna en ex-man van Van Brée verzet zich.

Als je haat kan loslaten, kan je verder in het leven

Laurence Van Brée over de moordenaar van haar dochter

"Voor Hans is het een positief signaal om extra zijn best te doen, omdat hij van drie van de vier slachtoffers de kans krijgt. (...) De dag dat hij vrijkomt en zich mengt onder de bevolking, is het voor ons ook allemaal voorbij. Dan zal het stoppen met (de aandacht van) de pers. (...) Als je haat kan loslaten, kan je verder in het leven", aldus Van Brée.

Van Themsche krijgt over een jaar opnieuw de kans om zijn vervroegde vrijlating aan te vragen. Dit jaar voldeed hij niet aan de voorwaarden om in vrijheid te worden gesteld. Zo kon hij geen reclasseringsplan voorleggen aan de strafuitvoeringsrechtbank (hij had onder meer nog geen zicht op huisvestiging en werk).

Meest gelezen