Nicolas Maeterlinck

Nieuwe trambus van Brussels Airport naar Universitair Ziekenhuis van Jette

Vanaf vandaag zet de Lijn nieuwe trambussen in. Die zullen ingezet worden voor verplaatsingen tussen Brussels Airport en het Universitair Ziekenhuis van Jette. Die trambussen maken deel uit van het zogenoemde Brabantnet, dat een oplossing moet bieden voor de files in de Noordrand.

Pendelen in de Brusselse Noordrand moet een stuk vlotter gaan met de inzet van de nieuwe trambussen. Dat is de boodschap van de Lijn en de Vlaamse regering bij de ingebruikname van de nieuwe trambus. "Op 1 trambus kunnen 137 passagiers mee en eens ze op een volledige vrije busbaan kan rijden, zal de afstand tussen Brussels Airport en het UZ van Jette afgelegd kunnen worden in 40 minuten. Dat is 20 minuten sneller dan nu", zegt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters.

Die volledig vrije busbaan is er nog niet en dus zal die snellere verplaatsing nog even op zich laten wachten.  De 14 ringtrambussen hebben ruim 12 miljoen euro gekost.  In totaal heeft de Vlaamse regering 60 miljoen euro geïnvesteerd in het ringtrambus-project.   

"Voor een elektrische trambus is het nog net iets te vroeg en daarom viel de keuze op een hybride trambus", zegt directeur-generaal van de Lijn Roger Kesteloot.  Deze trambussen zijn een onderdeel van het zogenoemde Brabantnet. De twee andere trajecten zijn de Luchthaventram die Brussel Noord met de Zaventem zal vebinden en de Sneltram tussen Willebroek en Brussel-Noord. Die zullen pas over twee of drie jaar aangelegd worden.  

Meest gelezen